A- A+
Διαρροές πάνω από 13 δισ. ευρώ σε ένα δίμηνο από τις καταθέσεις, παρά τα υψηλά επιτόκια
Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν και τον Οκτώβριο οι εκροές στις καταθέσεις. Τους πρώτους δύο μήνες του φθινοπώρου οι διαρροές ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ, παρά τα δελεαστικά επιτόκια των τραπεζών.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Ολες οι προθεσμιακές καταθέσεις ΕΔΩ
Όπως δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου οι απώλειες στο «μέτωπο» των καταθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες διαμορφώθηκαν μεταξύ 13 και 14 δισ. ευρώ.

Η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και τα αρνητικά σενάρια που «έπαιξαν» στον Τύπο περί εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη, οδήγησαν πολλούς καταθέτες σε αναλήψεις «σωτηρίας» των αποταμιεύσεών τους.

Εξάλλου, ένα σημαντικό μέρος των εκροών αποδίδεται στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις που κλήθηκαν να τακτοποιήσουν οι πολίτες, ενώ και η πίεση στα εισοδήματα ανάγκασε αρκετά νοικοκυριά να χρησιμοποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους για την ικανοποίηση τρεχουσών αναγκών.

Ανοδος των επιτοκίων

Οι τράπεζες την ίδια περίοδο με μόνο όπλο τα υψηλά επιτόκια, κυρίως στις προθεσμιακές καταθέσεις, προσπάθησαν να συγκρατήσουν τις απώλειες.

Πλέον, στους λογαριασμούς προθεσμίας ακόμη και για μικροποσά της τάξης των 20.000 ευρώ διατίθενται προϊόντα με ετησιοποιημένες αποδόσεις που ξεπερνούν το 5%, ενώ σε ορισμένες περιόδους εκτοκισμού τα επιτόκια φτάνουν έως και το 7,50%.

Παρά το γεγονός αυτό, τα επίσημα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος έδειξαν μείωση των προθεσμιακών καταθέσεων κατά 2 δισ. ευρώ στα 88 δισ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο έναντι 97 δισ. ευρώ στην αρχή του έτους και 99 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.