A- A+
Νέα απόφαση: Διαγραφή χρέους 275.000 ευρώ από ζευγάρι με οφειλές σε 10 τράπεζες
Μία νέα απόφαση διαγραφής σημαντικού ύψους χρεών εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου, στο πλαίσιο του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Σβήστηκε χρέος 275.000 ευρώ, ενώ δόθηκε και τριετής περίοδος χάριτος.

Οι σύζυγοι, γονείς τεσσάρων παιδιών, είχαν συνολική οφειλή ύψους 316.000 ευρώ σε δέκα διαφορετικές τράπεζες και με απόφαση του δικαστηρίου απαλλάχθηκαν από τα 275.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, καλούνται από κοινού να καταβάλλουν για τέσσερα χρόνια μηνιαίες δόσεις 400 ευρώ, ενώ το δικαστήριο τους δίνει μία τριετή περίοδο χάριτος για να ξεκινήσουν την αποπληρωμή εντόκως χρέους 17.000 ευρώ σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας και με μηναία δόση 114 ευρώ, η καταβολή της οποίας θα ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2014.

Το σκεπτικό της απόφασης

Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι αιτούντες έχουν περιέλθει χωρίς δική τους υπαιτιότητα σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, ενώ η οικονομική τους κατάσταση δεν έχει προοπτική βελτίωσης.

Συγκεκριμένα, οι δύο σύζυγοι είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι -ο ένας εργάζεται με σύμβαση ορισμένου χρόνου, που είναι αβέβαιο εάν ανανεωθεί στο τέλος του χρόνου- και το συνολικό εισόδημά τους προσδιορίζεται περίπου στα 1.800 ευρώ.

Το δικαστήριο έκρινε ότι για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών της πολυμελούς οικογένειας χρειάζονται μηνιαίως 1.357 ευρώ και ως εκ τούτου το ποσό που απομένει από το εισόδημά τους θα πρέπει να διατεθεί για την πληρωμή δόσεων.

Προστασία της περιουσίας

Είναι σημαντικό επίσης ότι το δικαστήριο προστατεύει από τη διαδικασία της εκποίησης μία παλιά κατοικία, η οποία φέρεται να είναι η κύρια κατοικία του ζευγαριού, δύο αγροτεμάχια και ένα παλιό αυτοκίνητο, εκτιμώντας ότι αφενός δεν θα υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον, αφετέρου δεν θα αποφέρει κάποιο αξιόλογο τίμημα για την ικανοποίηση των πιστωτών τους.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ειρηνοδικείου, «λαμβανομένων υπόψη των προαναφερόμενων εισοδημάτων των αιτούντων, της ελλείψεως άλλων οικονομικών πόρων που θα διευκόλυναν το οικονομικό τους πρόβλημα, καθώς και το κόστος διαβίωσης των ιδίων και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς τους, δεν προβλέπεται άμεσα έξοδος από το πρόβλημα αδυναμίας εξυπηρετήσεως των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, με αποτέλεσμα να έχουν βρεθεί χωρίς δόλο σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ως άνω οφειλών τους».

Ο Ειρηνοδίκης επισημαίνει ότι «επειδή το προτεινόμενο από αυτούς σχέδιο ρύθμισης των οφειλών τους δεν έγινε δεκτό από τις πιστώτριες τράπεζες, πρέπει το δικαστήριο να προβεί στη ρύθμιση των μηνιαίων καταβολών από τα εισοδήματά τους για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών» αναφέρεται στην απόφαση.

Διαβάστε επίσης

* Μειώστε δόσεις και χρέη προς τις τράπεζες σε 4 βήματα - Πότε διαγράφεται η οφειλή στο 100%

* «Εικονική» ρύθμιση δανείων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά μέσω 2 νέων εφαρμογών

* Αναστολή πλειστηριασμών α΄ κατοικίας έως το τέλος του 2011 για χρέη έως 200 χιλ. ευρώ