A- A+
ΤΠΔ: Νέες ρυθμίσεις στα στεγαστικά των δημοσίων υπαλλήλων – Πάγωμα δόσεων ή μείωση στο 50%
Νέους τρόπους ρύθμισης των στεγαστικών δανείων των δημοσίων υπαλλήλων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των δόσεών τους, ανακοίνωσε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση έως και τις 30 Ιουνίου 2012 για την ένταξή τους στις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες μπορούν να εξασφαλίσουν ακόμη και αναστολή πληρωμής των δόσεων έως και δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συνολικά 180.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υπόλοιπα από στεγαστικά δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν δει τις αποδοχές τους να περιορίζονται σημαντικά λόγω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται και νέες μειώσεις. Προβλήματα στην αποπληρωμή των δόσεων θα έχουν και όσοι ενταχθούν στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.

Εξάλλου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών γίνονται συζητήσεις και με τις εμπορικές τράπεζες για την υπογραφή μίας συμφωνίας για τη ρύθμιση των δανείων που έχουν χορηγήσει σε δημοσίους υπαλλήλους.

Οι λύσεις τακτοποίησης

Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ανακοίνωσε τις παρακάτω επιλογές ρύθμισης των στεγαστικών δανείων:

1. Δυνατότητα καταβολής έως και 5 έτη του 50% της μηνιαίας δόσης

Η διάρκεια κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταβάλλεται η μισή δόση, εξαρτάται από το συνολικό εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.

Η τράπεζα εξασφαλίζεται για το υπόλοιπο 50% των δόσεων που δεν καταβλήθηκε από το εφάπαξ που θα λάβει ο δημόσιος υπάλληλος.

Αν αυτό δεν επαρκεί, τότε για το ποσό που υπολείπεται ο δανειολήπτης θα μπορεί να το καταβάλλει σε 48 δόσεις άτοκα, ή έντοκα μέχρι την πλήρη λήξη του δανείου.

2. Πάγωμα καταβολής δόσεων για δύο χρόνια

Αν ο δανειολήπτης έχει προχωρήσει σε επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου και παρόλα αυτά δεν μπορεί να καλύψει τις δανειακές του υποχρεώσεις, υπάρχει η δυνατότητα να «παγώσει» η πληρωμή του δανείου μέχρι 2 χρόνια.

Ειδική μέριμνα υπάρχει και για όσους βρίσκονται υπό συνταξιοδότηση, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα μέχρι την καταβολή της σύνταξης να μην πληρώνουν το δάνειό τους.

Με τη χορήγηση της σύνταξης θα πρέπει να καταβάλλει άμεσα όλο το ποσό των δόσεων χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση. Σε διαφορετική περίπτωση δεν αποδεσμεύεται το εφάπαξ.

3. Επιμήκυνση διάρκειας εξόφλησης

Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας του δανείου έως και 10 χρόνια για τα στεγαστικά δάνεια έως και τα 40 χρόνια.

Μοναδικός περιορισμός αποτελεί η ηλικία του δανειολήπτη, η οποία δεν μπορεί να ξεπερνά στη λήξη του δανείου τα 85 έτη.