A- A+
Έρχονται αλλαγές στη φορολοταρία για να γίνει πιο ελκυστική - Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΚ
Σε αλλαγή του συστήματος της φορολοταρίας με στόχο να δώσει πιο πολλά κίνητρα στους πολίτες για χρήση των καρτών τους, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Με βάση το πιο πιθανό σενάριο, οι αλλαγές αυτές, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε επεξεργασία, θα τεθούν σε εφαρμογή από τη νέα χρονιά, παράλληλα με την αύξηση της υποχρεωτικής συλλογής αποδείξεων στο 30% του εισοδήματος για όλους.

Βάση οι προτάσεις του ΙΟΒΕ

Όπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «συνεργαζόμαστε με τον ΙΟΒΕ ακριβώς για να δούμε τον βέλτιστο τρόπο δόμησης αυτών των κινήτρων».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η φορολοταρία θα προβληθεί περισσότερο από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς εκτιμάται ότι πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τι μπορεί να κερδίσει.

Από εκεί και πέρα, θα εξεταστεί η αύξηση των δώρων, χρηματικών ή μη που λαμβάνουν οι τυχεροί.

Σήμερα, 1.000 φορολογούμενοι κάθε μήνα κατ΄ όπιν κλήρωσης κερδίζουν από 1.000 ευρώ, ενώ στο τέλος του έτους διενεργείται μία μεγάλη κλήρωση που αναδεικνύει 10.000 τυχερούς.

Τα σενάρια για το νέο σύστημα

Οι προτάσεις του ΙΟΒΕ που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι οι εξής:

1) Λιγότεροι νικητές - μεγαλύτερο έπαθλο

Θα υπάρχουν μεν λιγότεροι νικητές ανά μήνα, αλλά μεγαλύτερα έπαθλα και περισσότερη διαφήμιση.

2) Έμφαση σε κλάδους με φοροδιαφυγή

Επιπλέον, η λοταρία είναι χρήσιμο να επικεντρωθεί σε συναλλαγές υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής, όπου είναι ιδιαίτερα δύσκολη η κινητοποίηση των καταναλωτών στη χρήση καρτών.

Σε αυτού του είδους συναλλαγές, με τη χρήση μετρητών οι συναλλασσόμενοι είναι στη θέση να αποφύγουν πλήρως την πληρωμή φόρου και επομένως το κίνητρο από εκπτώσεις φόρου δύσκολα μπορεί να υπερβεί το κέρδος των καταναλωτών από τη χρήση μετρητών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει νόημα η εφαρμογή του μέτρουτης λοταρίας, με το οποίο εισέρχεται στη συναλλαγή το στοιχείο της τύχης και ο καταναλωτής αποκτά την ευκαιρία να κερδίσει ένα έπαθλο πολύ μεγαλύτερης αξίας από το κέρδος που λαμβάνει αποφεύγοντας να πληρώσει τον ΦΠΑ.

Επομένως, προτείνεται από το ΙΟΒΕ η λοταρία να αφορά μόνο συναλλαγές υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής, για να αυξηθεί η πιθανότητα κέρδους ανά συναλλαγή αυτού του τύπου.

3) Πριμοδότηση λαχνών

Εναλλακτικά,θα μπορούσε να εξεταστεί η διαφοροποίηση της πριμοδότησης σε αριθμό λαχνών ανάλογα με τον κίνδυνο φοροδιαφυγής (χαμηλό, μέτριο και υψηλό).

4) Επιστροφή μετρητών

Σε σχέση με νέα κίνητρα για την τόνωση της χρήσης καρτών, θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα μέτρο που είχε σημαντική αποτελεσματικότητα στη Νότιο Κορέα, προσαρμοσμένο στα ελληνικά χαρακτηριστικά της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η πρόταση αφορά την επιστροφή ενός ποσοστού, π.χ. 5% της αξίας συναλλαγών (έκπτωση επί της αξίας ή cashback) με κάρτα σε στοχευμένους κλάδους μέτριου και υψηλού ρίσκου φοροδιαφυγήςή ακόμα και περιοχές με χαμηλή χρήση καρτών.

Η επιστροφή θα γίνεται από το κράτος, οπότε συνεπάγεται δημοσιονομικό κόστος, για το οποίο προσομοιώνεται η ελάχιστη απόδοση σε όρους νέας διείσδυσης καρτών που πρέπει να παρατηρηθεί.

Η επιστροφή μπορεί να γίνεται είτε κατά τη διάρκεια της συναλλαγής είτε στο τέλος του κάθε φορολογικού έτους.

Θα μπορούσε να οριστεί ένα μέγιστο ποσό επιστροφής ανά νοικοκυριό, π.χ. €500 ανά έτος, για να περιοριστεί το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του μέτρου.