A- A+
Δωρεάν οι αναλήψεις μετρητών σε νησιά όπου η τράπεζά σας δεν έχει ΑΤΜ
Στην επιστροφή της προμήθειας που θα τους παρακρατηθεί εάν κάνουν ανάληψη μετρητών σε «ξένο» ΑΤΜ, όταν βρίσκονται σε νησί που οι ίδιες δεν έχουν δίκτυο, θα προχωρούν οι τράπεζες.

Την Παρασκευή όλοι οι συστημικοί όμιλοι, υπό την πίεση της κυβέρνησης, ανακοίνωσαν μειώσεις προμηθειών είτε για τις συγκεκριμένες αναλήψεις μετρητών ή/ και για ερώτηση / αλλαγή υπολοίπου / επανέκδοση PIN.

Όπως είχε εγκαίρως επισημάνει το Moneyonline, οι τράπεζες δεν μπήκαν στον πυρήνα των χρεώσεων που επιβάλλουν, αλλά προχώρησαν σε κατάργηση χρεώσεων που εκτιμάται πως δεν αφορούν πολύ κόσμο.

Για παράδειγμα, δεν πήραν πίσω την επιβολή προμήθειας για αντικατάσταση χρεωστικής κάρτας, ύψους 5 ή 6 ευρώ.

Όλες οι αλλαγές

Περιορίστηκαν κατά βάση στο κόστος ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών, σε περιοχές δυσπρόσιτες, όπου ο πελάτης τους δεν έχει άλλη εναλλακτική.

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές στην τιμολογιακή τους πολιτική είναι οι εξής:

  • Alpha Bank

Προχωρά σε κατάργηση των χρεώσεων για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών σε 16 νησιωτικές περιοχές όπου δεν λειτουργεί δικό της Κατάστημα ή ΑΤΜ, απορροφώντας την προμήθεια (Direct Access Fee-DAF).

Αυτό θα ισχύει από τις 11 Νοεμβρίου και αφορά στα νησιά: Αγ. Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Αλόννησος, Ανάφη, Δονούσα, Ηρακλειά, Θηρασιά, Καστελλόριζο, Κίμωλος, Σαμοθράκη, Σίκινος, Σκύρος, Σχοινούσα, Οινούσσες, Χάλκη και Ψαρά.

  • Εθνική Τράπεζα

Αναπροσαρμόζει τις προμήθειες των τραπεζικών εργασιών της ως εξής:

1. Επιστροφή του κόστους που συνεπάγεται η συναλλαγή σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας, σε 25 περιοχές όπου η Εθνική Τράπεζα δεν διαθέτει ΑΤΜ ή κατάστημα.

2. Μη εφαρμογή προμήθειας για την εκτύπωση των τελευταίων συναλλαγών στο ΑΤΜ.

3. Κατάργηση χρέωσης για την επανέκδοση και αποστολή προσωπικού κωδικού PIN.

Οι περιοχές δωρεάν ανάληψης μετρητών είναι οι εξής:

  • Τράπεζα Πειραιώς

Οι πελάτες της δεν θα έχουν οποιαδήποτε επιβάρυνση κατά την ανάληψη μετρητών μέσω Αυτόματων Ταμειολογιστικών Μηχανών (ATM) τρίτων Τραπεζών στα νησιά όπου η ίδια δεν διατηρεί δικό της ΑΤΜ.

Το κόστος ανάληψης που επιβάλλει ο πάροχος του ΑΤΜ στις περιπτώσεις αυτές, απορροφάται εξολοκλήρου από την Τράπεζα Πειραιώς.

Επιπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς μηδενίζει το κόστος σειράς εργασιών μέσω ΔΙΑΣ σε ΑΤΜ τρίτων τραπεζών, όπως:

• Ερώτηση Υπολοίπου
• Αλλαγή Προσωπικού Κωδικού Ασφαλείας (PIN)
• Απεμπλοκή Προσωπικού Κωδικού Ασφαλείας (PIN)

  • EUROBANK

Με άμεση ισχύ από την Παρασκευή 01 Νοεμβρίου 2019, προχωρεί στην κατάργηση της προμήθειας επανέκδοσης προσωπικού κωδικού PIN χρεωστικών καρτών.

Επιπλέον, προχωρά στην επέκταση της απορρόφησης κόστους ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας σε επιπλέον 14 απομακρυσμένες περιοχές.

Συγκεκριμένα, έχει προχωρήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο στην κάλυψη της χρέωσης Direct Access Fee (DAF) σε 16 απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα: Αστυπάλαια, Κάσος, Καστελόριζο, Λειψοί, Τήλος, Φούρνοι, Οινούσσες, Σαμοθράκη, Ψαρά, Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σίκινος, Σχοινούσα, Κύθηρα και Ιθάκη.

Μάλιστα, για τις συναλλαγές που έγιναν από 1η Αυγούστου στις περιοχές αυτές, έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων.

Οι επιπλέον 14 απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, με άμεση ισχύ, είναι οι εξής:

Λέρος, Νίσυρος, Χάλκη, Ικαρία, Αγαθονήσι, Ανάφη, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Μεγανήσι, Ύδρα, Μέθανα, Αγκίστρι, Κέα, και Ελαφόνησος.