A- A+
Προθεσμιακές: Πρώτη φορά κάτω από το 0,50% το μέσο επιτόκιο - Τα νέα στοιχεία
Κάτω από τα επίπεδα του 0,50% για πρώτη φορά στα χρονικά βρέθηκε το Σεπτέμβριο το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων που συνάφθηκαν από τους αποταμιευτές.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το Σεπτέμβριο το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρουσίασε μείωση κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,45%.

Ιστορικό χαμηλό

Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας που το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων υποχωρεί σε τόσο χαμηλά επίπεδα.

Αυτό συνέβη μετά τις περικοπές που εφάρμοσαν οι τράπεζες, αλλά και λόγω της κατάργησης των προσφορών για το νέο χρήμα μετά την άρση των capital controls.

Πτωτικά κινήθηκε και το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια άνω του 1 και έως 2 έτη, το οποίο έπεσε στο 0,46% από 0,49% ένα μήνα νωρίτερα.

Τέλος, ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση των αποδόσεων στους λογαριασμούς προθεσμίας επιχειρήσεων, η οποία σε μηνιαία βάση έφτασε τις 10 μονάδες, με το μέσο επιτόκιο να διαμορφώνεται σε 0,59%.

Νέα πτώση τον Οκτώβριο

Τα στατιστικά στοιχεία του Οκτωβρίου αναμένεται να δείξουν νέα πτώση των αποδόσεων, καθώς η μείωση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο εφαρμόστηκε προς τα τέλη του μήνα.

Άρα ο μέσος όρος που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι αντιπροσωπευτικός της κατάστασης που ισχύει σήμερα.

Πλέον, οι καθαρές αποδόσεις, μετά φόρων δηλαδή, δεν ξεπερνούν σε καμία περίπτωση το 0,28% στους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Κούρεμα και στην επιβράβευση

Στο ποσοστό αυτό μάλιστα περιλαμβάνεται και η επιβράβευση που παρέχεται σε είδος, μέσω των προγραμμάτων ανταμοιβής καρτών, που εξαργυρώνεται σε αγορές στους συνεργάτες κάθε τράπεζας.

Εκτός από τις περικοπές στα επιτόκια όλες οι τράπεζες προχώρησαν σε αναπροσαρμογή και των πόντων ή Ευρώ που δίνουν μέσω των συστημάτων επιβράβευσης στους καταθέτες.

Φυσικά το 0,28% που προαναφέρθηκε αφορά ποσά άνω των 100.000 ευρώ, όπου το κέρδος για τους καταθέτες είναι μεγαλύτερο.

Για χαμηλότερα ποσά, πχ. 50.000 ή 20.000 ευρώ το όφελος είναι ακόμη πιο χαμηλό.

Παράδειγμα για 50.000 ευρώ

Για να καταλάβετε τι εννοούμε, παρουσιάζουμε ένα παράδειγμα για κατάθεση 50.000 ευρώ, διάρκειας 6 μηνών.

Όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί, στην καλύτερη περίπτωση ο καταθέτης θα έχει συνολικό καθαρά κέρδος (τόκοι μετά από φόρους + επιβράβευση σε είδος) έως και 65 ευρώ περίπου.

Δηλαδή η ετησιοποιημένη απόδοση στο πιο ελκυστικό προϊόν δεν ξεπερνά το 0,26%.

Κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση

Έρχονται κι άλλες μειώσεις

Οι μειώσεις δεν σταματούν εδώ. Στο τελευταίο δίμηνο της χρονιάς αναμένεται να υπάρξουν και νέες περικοπές.

Αυτές θα αφορούν τόσο στα επιτόκια, όσο και στην επιβράβευση των προθεσμιακών καταθέσεων.

Αν λοιπόν έχετε ελεύθερα χρήματα και σκοπεύετε να τα δεσμεύσετε σε μία προθεσμιακή, καλό θα ήταν να βιαστείτε για να κλειδώσετε τις έστω και χαμηλές σημερινές αποδόσεις, για διάστημα έως και 12 μήνες.