A- A+
Παίρνει πίσω αυξήσεις σε προμήθειες η Εθνική Τράπεζα - Τι θα κάνουν οι άλλες τράπεζες
Στην ανάκληση ορισμένων αυξήσεων στις προμήθειες που ήταν προγραμματισμένες για τις 31 Οκτωβρίου προχώρησε η Εθνική Τράπεζα, υπό την πίεση της κυβέρνησης.

Όπως είχε γράψει το Moneyonline ήδη από τις αρχές του περασμένου μήνα, η Εθνική Τράπεζα προγραμματίζει την επιβολή νέων χρεώσεων και την αύξηση προμηθειών στις κάρτες της.

Πρόκειται για τις εξής επιβαρύνσεις:

- Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/10

- Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ με ισχύ από 31/10

- Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ με ισχύ από 31/10

- Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ με ισχύ από 31/10

- Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ με ισχύ από 30/10

- Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/12

Τι δεν θα εφαρμοστεί

Μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης ωστόσο, η τράπεζα αναγκάστηκε να κάνει πίσω σε κάποια από τα παραπάνω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα προχωρήσει στην επιβολή της προμήθειας για το mini statement, αλλά και για την επανέκδοση PIN.

Από την άλλη πλευρά, θα ισχύσουν κανονικά οι προμήθειες που σχετίζονται με την ανανέωση καρτών.

Τι θα κάνουν οι άλλες τράπεζες

Οι άλλες τράπεζες δεν έχουν προγραμματίσει αλλαγές στα τιμολόγιά τους, ωστόσο για να γλυκάνουν το χάπι, μετά τις πιέσεις της κυβέρνησης, εξετάζουν να επιδοτούν τις χρεώσεις στις αναλήψεις μετρητών, όταν γίνονται σε ΑΤΜ άλλων τραπεζών.

Έτσι, σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, όπου δεν υπάρχει δικό τους κατάστημα ή ΑΤΜ, θα επιστρέφουν στον πελάτη τους που έκανε ανάληψη μετρητών και ενδεχομένως και ερώτηση υπολοίπου, την προμήθεια που θα του χρεώνεται.

Αυτό το μοντέλο ακολουθεί ήδη η Eurobank στις ακόλουθες περιοχές: Αστυπάλαια, Κάσος, Καστελόριζο, Λειψοί, Τήλος, Φούρνοι, Οινούσσες, Σαμοθράκη, Ψαρά, Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σίκινος, Σχοινούσα, Κύθηρα και Ιθάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurobank με ανακοίνωσή της την Παρασκευή θα κάνει γνωστό πως προσθέτει στην παραπάνω λίστα 14 ακόμη περιοχές, στις οποίες οι πελάτης θα μπορούν να κάνουν δωρεάν αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών.

Επίσης, θα προχωρήσει στην κατάργηση της προμήθειας επανέκδοσης PIN, που σήμερα ανέρχεται σε 3 ευρώ.