A- A+
Με κάρτα πληρώνουμε πλέον 1 στα 5 ευρώ κατανάλωσης - Πώς θα αυξηθεί κι άλλο
Σε χαμηλότερη επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, παρά την αύξηση των τελευταίων 5 ετών, διαμορφώνεται η αξία των συναλλαγών που γίνονται με κάρτες και όχι με μετρητά.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, η αξία συναλλαγών με κάρτες πληρωμής εκτοξεύτηκε από 6,1 δισεκ. ευρώ το 2014 σε 23,1 δισεκ. ευρώ το 2018, ενώ ο αριθμός συναλλαγών αυξήθηκε από 88,0 εκατ. σε 631,1 εκατ. το ίδιο διάστημα.

Παραμένει χαμηλά

Ωστόσο, η αξία συναλλαγών με κάρτες πληρωμών υπολογίζεται σε 18,4% της ιδιωτικής κατανάλωσης στην Ελλάδα, έναντι 29,3% Ευρωζώνη και 36,7% στην ΕΕ.

Αντίστοιχα, τα εισπραχθέντα έσοδα από ΦΠΑ είναι χαμηλότερα από τα αναμενόμενα (VAT gap) κατά περίπου 29% ή 6 δισεκ. ευρώ.

Θετικό είναι πάντως το γεγονός ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ, τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 8,3% το 2018 και 8,1% το 2017 και 7,1% το 2014, καταγράφοντας τις υψηλότερες επιδόσεις στο συγκεκριμένο δείκτη τουλάχιστον από το 2000.

Προτάσεις για αύξηση

Το ΙΟΒΕ σε μελέτη του προτείνει την βελτίωση της φορολοταρίας, ώστε να γίνει πιο ελκυστική για τους φορολογούμενους.

Επιπλέον, προτείνει τα εξής:

- Για τα νοικοκυριά

• Επιστροφή 5% επί της αξίας συναλλαγών με κάρτα σε στοχευμένες συναλλαγές
• Μικρή έκπτωση στο φόρο εισοδήματος στοχευμένη σε περίπτωση υψηλής χρήσης Ηλεκτρονικών Μέσων Πληρωμών (ΗΜΠ) σε κλάδους μέτριου & υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής

- Για τις επιχειρήσεις

• Λοταρία ή έκπτωση φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες που επιτυγχάνουν στόχους διείσδυσης ΗΜΠ
• Δυνατότητα να εκπίπτουν δαπάνες που έχουν πληρωθεί μόνο μέσω ΗΜΠ
• Εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης