A- A+
Αυξάνεται η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια - Προσδοκίες νέας ανόδου λόγω χαμηλών επιτοκίων
Νέα αύξηση σημείωσε η ζήτηση για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια από τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η έρευνα της κεντρικής τράπεζας έδειξε ότι η ζήτηση για δάνεια προς νοικοκυριά παρουσίασε αύξηση σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2019 τόσο όσον αφορά τα στεγαστικά όσο και τα καταναλωτικά δάνεια.

Οι λόγοι της ανόδου

Σύμφωνα με την ΤτΕ, παράγοντες που επηρέασαν την αύξηση της ζήτησης ήταν η αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, η βελτίωση των προοπτικών για αγορά κατοικίας, καθώς και οι αυξημένες ανάγκες για δαπάνες διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Μάλιστα, η νομισματική αρχή εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2019 θα υπάρξει νέα αύξηση της ζήτησης για δάνεια.

Αναμφίβολα, προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί και το λανσάρισμα προνομιακών προγραμμάτων στη στεγαστική πίστη από τις τράπεζες.

Τις προηγούμενες εβδομάδες Eurobank και Alpha Bank ανακοίνωσαν τη διάθεση νέων προϊόντων με πολύ χαμηλά σταθερά επιτόκια που ξεκινούν από το 2,60%.

Τα κριτήρια χορήγησης

Το γ΄ τρίμηνο του 2019, τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2019, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Η ΤτΕ εκτιμά ότι τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2019.

Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε κατά βάση αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου το 60% των αιτήσεων για νέο στεγαστικό δάνειο εγκρίνεται. Ωστόσο, ο αριθμός των αιτήσεων είναι πολύ μικρός.