A- A+
Φθηνότερο ρεύμα έως 48% υπόσχονται οι ιδιωτικοί πάροχοι ενέργειας
Μετά τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ η επιλογή ενός εναλλακτικού παρόχου για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου σας, έχει γίνει πιο συμφέρουσα.

Η αλήθεια είναι ότι οι ιδιωτικοί πάροχοι προωθούν αυτήν τη στιγμή στην αγορά νέα προγράμματα, τα οποία τουλάχιστον στους ...τίτλους υπόσχονται χαμηλότερες χρεώσεις έως και 48%.

Το ποσοστό αυτό προκύπτει από τη σύγκριση με τα επίσημα τιμολόγια της ΔΕΗ. Δεν αφορά όμως το σύνολο του λογαριασμού, παρά μόνο τις χρεώσεις του ρεύματος.

Παραπλανητικές διαφημίσεις

Προσέξτε την παραπλανητική επιχειρηματολογία που ενδέχεται να χρησιμοποιήσει ένας πωλητής:

Π.χ. «σας εξασφαλίζουμε 15% έκπτωση από τον λογαριασμό που πληρώνετε σήμερα!»,

«Έρχομαι εκ μέρους του υπουργείου ή και της ΡΑΕ προκειμένου να σας ενημερώσω για την πλέον συμφέρουσα προσφορά»,

«Στην εταιρεία μας ανήκει το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε φθηνότεροι».

Μη βιάζεστε να αποδεχτείτε την προσφορά ή να υπογράψετε συμβόλαιο.

Πώς να επιλέξετε

Για να καταλήξετε στην πιο συμφέρουσα οικονομικά προσφορά δεν πρέπει να αρκεστείτε σε αναφορές σε γενικά ποσοστά εκπτώσεων ή και σε τιμές που προσφέρουν οι εταιρείες ανά μονάδα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (δηλ. kWh).

Ο ορθότερος τρόπος σύγκρισης είναι ο υπολογισμός της νέας οικονομικής προσφοράς βάσει της δικής σας ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης, δηλ. του ετήσιου «ενεργειακού σας προφίλ».

Ετσι, δίνετε τα στοιχεία του ετήσιου «ενεργειακού σας προφίλ» στον πωλητή και ζητάτε από τον πωλητή:

- Να σας δώσει εγγράφως μία οικονομική προσφορά με τις ισχύουσες τιμές της εταιρείας που εκπροσωπεί, για ένα 12μηνο, βάσει των στοιχείων του ετήσιου «ενεργειακού σας προφίλ».

- Να σας εκτιμήσει αντίστοιχα το κόστος για ένα 12μηνο με τις ισχύουσες τιμές του τωρινού σας προμηθευτή, βάσει των στοιχείων του ετήσιου «ενεργειακού σας προφίλ».

- Η προσφορά και εκτίμηση του πωλητή, θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής δύο τμήματα:

  • Το κόστος για το έτος που αφορά μόνο στην κατανάλωση ρεύματος (με ΦΠΑ) και βασίζεται στις «ανταγωνιστικές χρεώσεις» (δηλ. εκείνες που καθορίζει ο προμηθευτής).
  • Το συνολικό κόστος για το έτος που αφορά στο σύνολο του λογαριασμού (με ΦΠΑ) και περιλαμβάνει εκτός από τις ανωτέρω ανταγωνιστικές χρεώσεις και τις μονοπωλιακές χρεώσεις (δηλ. εκείνες που είναι ίδιες ανεξαρτήτως προμηθευτή, όπως χρεώσεις για το δίκτυο μεταφοράς, το δίκτυο διανομής, ΥΚΩ,, το ειδικό τέλος ΑΠΕ), αλλά και τις «χρεώσεις προς τρίτους» (ΕΡΤ, Δήμο κ.λπ.).