A- A+
Έρχεται νέο πρόγραμμα για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών - Μεγάλη η ζήτηση
Μετά την εξάντληση των κονδυλίων του Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον μέσα σε λίγες ώρες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την έναρξη ενός νέου κύκλου επιχορηγήσεων για πράσινες παρεμβάσεις σε κατοικίες.

Το νέο κύκλο του προγράμματος προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Η ζήτηση στον προηγούμενο κύκλο ήταν τόσο μεγάλη, που τα κονδύλια δεσμεύονταν μέσα σε λίγες ώρες, την πρώτη ημέρα υποβολής των αιτήσεων ανά Περιφέρεια.

Τα κριτήρια και η επιδότηση

Αν και δεν προσδιορίστηκε ο χρόνος έναρξης του νέου προγράμματος, εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και η επιχορήγηση αναμένεται να παραμείνουν τα ίδια:

- Επιλέξιμες κατοικίες

Επιλέξιμη κατοικία για χρηματοδότηση είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία ως σύνολο κτηρίου και το μεμονωμένο διαμέρισμα που ικανοποιεί τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία
  • Έχει νόμιμη άδεια
  • Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Αποδόσεως (Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

- Χρηματοδοτούμενες εργασίες

Μπορείτε να επιλέξετε από τις παρακάτω χρηματοδοτούμενες κατηγορίες εργασιών για την ενεργειακή βελτίωση του σπιτιού σας:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Τοποθέτηση συστημάτων σκιάσεως
  • Τοποθέτηση θερμομονώσεως στο κέλυφος του κτηρίου (συμπεριλαμβανομένων του δώματος/ στέγης και της πιλοτής)
  • Αναβάθμιση συστήματος θερμάνσεως/ψύξεως και παροχής ζεστού νερού.

Τα κριτήρια και η επιδότηση

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων ανά ιδιοκτησία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας χρήσεως της κατοικίας, με μέγιστο τα 25.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Μπορούν να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν το δικαίωμα κύριας κυριότητας και πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια.

Από τον παραπάνω πίνακα γίνεται σαφές ότι έμφαση δίνεται στην ένταξη οικογενειών με παιδιά (5% για κάθε ανήλικο μέλος-έως και 2 παιδιά) και νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα.

Η 7η κατηγορία αν και δεν μπορεί να λάβει επιχορήγηση, δύναται να επωφεληθεί από το πρόγραμμα μέσω της λήψης άτοκου δανείου.

Ισχύει η αποσύνδεση της υποχρέωσης λήψης δανείου από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Δηλαδή η λήψη δανείου δεν είναι υποχρεωτική.