A- A+
Με κυμαινόμενο επιτόκιο 3,10% τα στεγαστικά του 2019 - Αλλά έρχονται προσφορες στα σταθερά
Με μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο 3,10% έχουν χορηγήσει μέσα στο 2019 οι τράπεζες νέα στεγαστικά δάνεια ύψους 340 εκατ. ευρώ, λίγο περισσότερα από πέρυσι.

Οι χορηγήσεις αυτές αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2019, κατά τη διάρκεια της οποίας χορηγήθηκαν νέα δάνεια 42 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο κάθε μήνα.

Όλα τους δόθηκαν με κυμαινόμενο επιτόκιο, που μεσοσταθμικά διαμορφώθηκε στο 3,10%.

Η πορεία των επιτοκίων

Συγκεκριμένα, τα επιτόκια με τα οποία χορήγησαν νέα στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες εφέτος, ανήλθαν στα ακόλουθα επίπεδα:

Έρχονται τα χαμηλά σταθερά

Ωστόσο, από εδώ και στο εξής η εικόνα θα αλλάξει δραματικά, μετά το λανσάρισμα προνομιακών σταθερών επιτοκίων από τις τράπεζες.

Μέχρι και σήμερα για να κλείδωνε κάποιος τη μηνιαία του δόση, ακόμη και για 5 χρόνια, θα πλήρωνε επιτόκιο πάνω από 5%.

Ωστόσο, η Eurobank τάραξε τα νερά της αγοράς πριν λίγο καιρό και δημιούργησε νέα προγράμματα με σταθερά επιτόκια που ξεκινούν από το 2,70% για 3 χρόνια και φτάνουν έως το 3,90% για 30 χρόνια.

Όξυνση ανταγωνισμού

Μετά από αυτήν την κίνηση θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες. Ήδη η Alpha Bank έκανε γνωστή τη διάθεση νέων προϊόντων σταθερού επιτοκίου με χαμηλότερα επιτόκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νέα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου ετοιμάζει και η Εθνική Τράπεζα, ενώ θα είναι απίθανο αν δεν ακολουθήσει και η Τράπεζα Πειραιώς.

Στόχο των τραπεζών μέσα από αυτές τις δράσεις αποτελεί η αναθέρμανση της αγοράς, καθώς η ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια παραμένει υποτονική.

Όπως πληροφορούμαστε μόλις 3 στις 10 αιτήσεις κατά μέσο όρο απορρίπτονται πλέον.