A- A+
Μετά τις προθεσμιακές μηδενίζουν τα επιτόκια και στο Ταμιευτήριο οι τράπεζες
Σε μηδενισμό των επιτοκίων σχεδόν όλων των καταθετικών λογαριασμών θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους οι τράπεζες, μετά τις περικοπές στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Η απόφαση είναι ειλημμένη και σχετίζεται με τη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων σε αρνητικά επίπεδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Γιατί συμβαίνει αυτό

Σύμφωνα με τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη, όσες καταθέσεις πελατείας δεν έχουν δοθεί δάνεια ή δεν έχουν τοποθετηθεί σε άλλο χρηματοοικονομικό προϊόν από τις τράπεζες, είναι υποχρεωτικό να κατατίθενται στην ΕΚΤ.

Η τελευταία όμως χρεώνει τις τράπεζες για την αποδοχή καταθέσεων. Δηλαδή αν διατηρείτε μία κατάθεση στην τράπεζα και η τελευταία δεν την έχει αξιοποιήσει, πχ. για να δώσει δάνειο, τότε στην κυριολεξία ...μπαίνει μέσα.

Για το λόγο αυτό οι τράπεζες αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν αυτό το κόστος.

Έρχεται το 0% στο Ταμιευτήριο

Η αρχή έγινε με τις χρεωστικές κάρτες, οι οποίες πλέον επιφέρουν προμήθειες για τους κατόχους τους. Και θα συνεχιστεί με τα επιτόκια.

Σήμερα, το μέσο επιτόκιο στους ανοιχτούς λογαριασμούς διαμορφώνεται στα πολύ χαμηλά επίπεδα του 0,10%.

Ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών που προαναφέρθηκαν, ακόμη και αυτή η πολύ χαμηλή απόδοση θα εκμηδενιστεί.

Οι κινήσεις της Eurobank

Για το λόγο αυτό μέχρι το τέλος του χρόνου θα περικοπούν σημαντικά τα επιτόκια των λογαριασμών Ταμιευτηρίου και των τρεχούμενων λογαριασμών.

Η προαναγγελία μείωσης των επιτοκίων από τη Eurobank που θα τεθεί σε εφαρμογή στις 2 Δεκεμβρίου 2019, είναι ενδεικτική των τάσεων στην αγορά χρήματος.

Ενδεικτικά, η τράπεζα θα μειώσει τα ακόλουθα επιτόκια:

- Στον τρεχούμενο λογαριασμό τα επιτόκια από 0,01% για ποσά έως 100.000 ευρώ και 0,03% για μεγαλύτερα υπόλοιπα, θα γίνουν 0,01% ανεξαρτήτως ποσού.

- Στο λογαριασμό Ταμιευτηρίου Live από το 0,25% για ποσά έως 3.000 ευρώ και το 0,50% για ποσά άνω των 3.000 ευρώ, το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 0,20% ανεξαρτήτως ποσού.

- Επιτόκιο 0,01% θα εφαρμόζεται στο λογαριασμό Ταμιευτηρίου ανεξαρτήτως ποσού, ενώ σήμερα δίνεται για ποσά άνω των 200.000 ευρώ επιτόκιο 0,03%.

- Στο λογαριασμό μισθοδοσίας το 1,25% για ποσά έως 1.000 ευρώ θα περιοριστεί στο 0,70%

Σε ανάλογες κινήσεις θα προχωρήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες. Γενικώς το 0,01% θα παίζει πολύ από εδώ και στους εξής στα προϊόντα ανοιχτής ζήτησης...