A- A+
Στα 2,8 δισ. ευρώ οι μετεκλογικές εισροές στις καταθέσεις - Μεγάλη άνοδος από ιδιώτες
Συνεχίστηκαν και τον Αύγουστο οι εισροές καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, καθώς η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, βελτίωσε σημαντικά την εμπιστοσύνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Αυγούστου οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες ανέρχονταν στα 139,71 δισ. ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2015.

Σημαντικές εισροές

Μόνο τον Αύγουστο οι εισροές από εγχώριους καταθέτες έφτασαν τα 1,075 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,1 δισ. ευρώ προήλθαν από ιδιώτες πελάτες των τραπεζών, ενώ στα 173 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η άνοδος από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.

Έτσι, μέσα σε ένα δίμηνο από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, η αύξηση των υπολοίπων έφτασε τα 2,78 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος της να προέρχεται από φυσικά πρόσωπα (1,74 δισ. ευρώ).

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2018 η φετινή άνοδος είναι μεγαλύτερη κατά 650 εκατ. ευρώ περίπου, στοιχείο ενδεικτικό της βελτίωσης της ψυχολογίας των καταθετών.

Πάμε για ρεκόρ ανόδου

Εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, τη φετινή χρονιά θα καταγραφεί ρεκόρ ανόδου στις καταθέσεις μετά την επιβολή των capital controls, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 10 δισ. ευρώ.

Πλέον, από την αρχή του χρόνου έως και το τέλος Αυγούστου, τα μεγέθη εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 5,22 δισ. ευρώ, όσο ήταν και η άνοδος το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2018.

Δηλαδή με την επιτάχυνση των εισροών μετά την πολιτική αλλαγή του καλοκαιριού, πιάσαμε τα περυσινά νούμερα, καλύπτοντας την πτώση των πρώτων μηνών του 2019.

Σε υψηλό 4 ετών οι προθεσμιακές

Επιπλέον, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι τόσο τον Ιούλιο, όσο και τον Αύγουστο, τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων αυξήθηκαν κατά 250 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Πλέον βρίσκονται πάνω από τα 45 δισ. ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ τεσσάρων ετών.

Κι αυτό παρά τα μειωμένα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες στους κλειστούς λογαριασμούς.