A- A+
Πλησιάζουν τις 20.000 οι αιτήσεις για την προστασία της α΄ κατοικίας - Οι όροι για τη ρύθμιση
Τους 19.000 έχουν πλέον φτάσει οι δανειολήπτες που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία της αίτησης για ένταξη στο ευνοϊκό καθεστώς προστασίας της α΄ κατοικίας.

Με βάση το νέο καθεστώς, όσοι πληρούν τους όρους του νόμου, μπορούν να ρυθμίσουν ευνοϊκά το δάνειό τους, να πετύχουν κούρεμα υπό προϋποθέσεις, να εξασφαλίσουν κρατική επιδότηση της δόσης τους και φυσικά να σώσουν το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό.

Επιτάχυνση αιτήσεων

Από την ημέρα που έβγαλε το υπουργείο Ανάπτυξης από τη λίστα των δικαιολογητικών που πρέπει να κατατεθούν, το πιστοποιητικό βαρών, ο αριθμός των αιτήσεων έχει αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο.

Μετά από 11 εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, περίπου 19.149 χρήστες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης.

Συνολικά έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 28.424 χρήστες.

Από αυτούς πάντως, έχουν υποβληθεί μόνο 40 αιτήσεις, που έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες. Οι τελευταίες έχουν αποστείλει 16 προτάσεις.

Τέλος, έχουν ήδη γίνει αποδεκτές τρεις προτάσεις ρύθμισης από δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.

Ποιοι κερδίζουν

Σημειώνεται ότι υποστήριξη στους δανειολήπτες για ένταξη στη ρύθμιση προσφέρουν τηλεφωνικά και μέσω των καταστημάτων τους οι τράπεζες. Δείτε εδώ πληροφορίες

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι έχουν λάβει στεγαστικό, καταναλωτικό ή καταναλωτικό δάνειο, με εγγύηση την πρώτη κατοικίας τους και η οφειλή είχε συμπληρώσει τρεις μήνες καθυστέρησης μέχρι το τέλος του 2018.

Με τη ρύθμιση, οι οφειλέτες προστατεύσουν την περιουσία τους και εξασφαλίζουν ένα ευνοϊκό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής κατά μέγιστο του 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου τους.

Αναλυτικότερα, οι προϋποθέσεις ένταξης στο ευνοϊκό καθεστώς είναι οι εξής:

- Αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας

Δεν πρέπει να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ για στεγαστικά, καταναλωτικά και επισκευαστικά δάνεια και τις 175.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια

- Ύψος οφειλής

Δεν πρέπει να υπερβαίνει τη στιγμή της αίτησης τις 130.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τόκων και λοιπών δικαστικών εξόδων που έχουν επιβαρύνει την τράπεζα για τα δάνεια των ιδιωτών.

Για δάνεια επιχειρηματιών / επαγγελματιών το πλαφόν ορίζεται στις 100.000 ευρώ.

- Εισόδημα

Δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 12.500 ευρώ για τον άγαμο, τις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και συν 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος έως τρία.

- Καταθέσεις

Η συνολική αξία, καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, ασφαλιστήρια συμβόλαια, χρυσό, ξένα νομίσματα, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

- Λοιπή ακίνητη περιουσία

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, ακινήτων και μεταφορικών μέσων του δανειολήπτη, της συζύγου και των προστατευόμενων μελών, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ για όσους δανειολήπτες έχουν οφειλές άνω

- Λοιπά κριτήρια

Τα προς ρύθμιση δάνεια θα πρέπει να βρίσκεται σε 3μηνη καθυστέρηση στις 31 Δεκεμβρίου 2018

Το ακίνητο πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία στη φορολογική δήλωση του προηγούμενου έτους


Η ρύθμιση που προσφέρεται

Ο δανειολήπτης καταβάλλει σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις το 120% της αξίας της κύριας κατοικίας του.

Το υπερβάλλον κουρεύεται υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα ολοκληρώσει την αποπληρωμή της οφειλής.

Γίνεται επιμήκυνση του δανείου έως 25 έτη, χωρίς να υπερβαίνει το χρονικό της διάστημα το 80ό έτος του δανειολήπτη, εκτός κι αν υπάρξει εγγυητής.

Το επιτόκιο θα διαμορφωθεί με βάση το Euribor 3μήνου συν περιθώριο 2%.

Εάν ο δανειολήπτης δεν αποπληρώσει 3 μηνιαίες δόσεις, χάνει τη ρύθμιση και κινδυνεύει με τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας.

Στην περίπτωση αυτή, ο χρόνος εκτέλεσης της διαταγής από τον πιστωτή μέχρι τον πλειστηριασμό περιορίζεται στον 1 μήνα.

Το ύψος της επιδότησης

Το ποσοστό της κρατικής επιδότησης όσων ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση ισούται με ποσοστό επί της μηνιαίας δόσης, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα του νοικοκυριού:

Από 20% έως 50% σε στεγαστικά, καταναλωτικά και επισκευαστικά δάνεια με εγγύηση την κύρια κατοικία

Σταθερό 30% για όλα τα επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία.

Αναλυτικότερα, τα ποσοστά επιδότησης επί των μηνιαίων δόσεων ιδιωτών, ορίστηκαν ως εξής: