A- A+
Ημερήσιο πλαφόν 150 ευρώ στις ανέπαφες πληρωμές με κάρτα από όλες τις τράπεζες
Στα 150 ευρώ ανέρχεται από σήμερα το ημερήσιο πλαφόν αγορών, εφόσον πληρώνετε με κάρτα σε POS και επιλέγετε η εξόφληση να γίνει ανέπαφα χωρίς πληκτρολόγηση PIN.

Πρόκειται για μία αλλαγή που τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, βάση του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για την ασφάλεια των συναλλαγών.

Τα όρια για αγορές

Σήμερα επιτρέπονται οι ανέπαφες (contactless) πληρωμές χωρίς την καταχώρηση κωδικού PIN σε τερματικό (POS), εφόσον το ποσό της αγοράς δεν υπερβαίνει τα 25 ευρώ.

Για την προστασία των καταναλωτών, σε περίπτωση που η κάρτα κλαπεί, αποφασίστηκε η επιβολή ημερήσιου πλαφόν για τις συγκεκριμένες συναλλαγές.

Ειδικότερα, ανέπαφες πληρωμές θα πραγματοποιούνται με σωρευτικό όριο τα 150 ευρώ την ημέρα.​

Μόλις συμπληρωθεί το ποσό θα απαιτείται μέχρι τη λήξη της ημέρας η πληκτρολόγηση PIN για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Όριο οι 6 συναλλαγές των 25 ευρώ

Με τον τρόπο αυτό η μέγιστη δυνητική ζημιά εάν σας κλέψουν την κάρτα περιορίζεται στο ποσό των 150 ευρώ ή στις 6 συναλλαγές των 25 ευρώ.

Φυσικά, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε υποχρεωτική τη χρήση PΙN ακόμη και για ποσά κάτω των 25 ευρώ σε συνεννόηση με την τράπεζά σας.

Έτσι, εάν τρίτος έχει στα χέρια του την κάρτα, εάν δεν γνωρίζει το PIN δε θα μπορεί να κάνει καμία συναλλαγή.

Αλλαγές στις online αγορές

Από την άλλη πλευρά, οι online αγορές (e-commerce) θα πραγματοποιούνται μετά από ισχυρή ταυτοποίηση του πελάτη (SCA) η οποία θα ολοκληρώνεται κατά τη διάρκεια της αγοράς.

Ειδικότερα, η ταυτοποίηση θα πρέπει να γίνεται μέσω:

- κωδικών e-banking

​- κωδικών μίας χρήσης που αποστέλλεται μέσω SMS ή άλλων υπηρεσιών πληροφόρησης από την τράπεζα (πχ. Viber ή ή push notification)

Έτσι, ακόμη κι αν κάποιος έχει τα στοιχεία της κάρτας σας δε θα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει εάν δεν γνωρίζει τους παραπάνω κωδικούς.