A- A+
Σήμα νέων μειώσεων στα επιτόκια προθεσμίας - Κούρεμα σε διάρκειες 5 μηνών και άνω από Πειραιώς
Προάγγελος νέων περικοπών στις ήδη «κουτσουρεμένες» αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων αποτελεί η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία «κούρεψε» τις αποδόσεις σε συγκεκριμένες διάρκειες.

Ειδικότερα, η τράπεζα προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων σε όλες τις προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια 5 μηνών και άνω κατά 5 μονάδες βάσης, περιορίζοντας την «οροφή» στις ετησιοποιημένες αποδόσεις στο 0,25%.

Από την άλλη πλευρά, δεν πείραξε καθόλου τα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας με διάρκεια από 1 έως 4 μήνες, που φτάνουν έως και το 0,30%.

Τι δείχνει για το μέλλον

Ως αποτέλεσμα, η τράπεζα πλέον προσφέρει σε όλα της τα προγράμματα υψηλότερα επιτόκια για διάρκεια έως και 4 μήνες, σε σχέση με τις μεγαλύτερες διάρκειες.

Σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει κι άλλες τράπεζες, ήδη μέσα στο 2019.

Όταν συμβαίνει αυτό, όταν δηλαδή τα πιο βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι υψηλότερα από τα αντίστοιχα των προϊόντων μακρύτερης λήξης, σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα οι αποδόσεις θα κινηθούν πτωτικά.

Τι συμφέρει τους καταθέτες

Η αλήθεια είναι ότι μετά την άρση των capital controls η πίεση για διατήρηση των επιτοκίων σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα, έχει μειωθεί σημαντικά.

Αυτό θα επιτρέψει στις τράπεζες να προχωρήσουν σε περαιτέρω προς τα κάτω αναπροσαρμογές των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Με αυτό το δεδομένο, όσοι διαθέτουν ρευστά διαθέσιμα που θέλουν να κλείσουν σε ένα λογαριασμό προθεσμίας για ένα διάστημα, καλό θα ήταν να σπεύσουν, ώστε να κλειδώσουν ένα υψηλότερο επιτόκιο, για διάστημα έως και 12 μήνες.

Επιπλέον, μπορούν να αυξήσουν την καθαρή τους απόδοση μέσω των προθεσμιακών λογαριασμών που είναι συνδεδεμένοι με προγράμματα επιβράβευσης καρτών και δίνουν εκτός από τόκους και πόντους ή Ευρώ Επιστροφή, που εξαργυρώνονται σε ψώνια.