A- A+
Δάνεια μόνο σε επιχειρήσεις από τις τράπεζες - Εκτός αγοράς ιδιώτες - ελ. επαγγελματίες
Στις επιχειρήσεις συνεχίζει να κατευθύνεται το μεγαλύτερο μέρος των νέων δανείων που χορηγούν οι τράπεζες, ενώ ιδιώτες και ελεύθεροι επαγγελματίες παραμένουν εκτός παιχνιδού.

Την παραπάνω εικόνα επιβεβαίωσαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος για την πιστωτική μεταβολή το μήνα Ιούλιο.

Σύμφωνα με αυτά, βρισκόμαστε πολύ κοντά να περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς αύξησης των δανειακών υπολοίπων.

Ωστόσο, στην αγορά των δανείων έχουν διαμορφωθεί δύο ταχύτητες. Από τη μία πλευρά, οι τράπεζες ανταγωνίζονται για τη χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων.

Και από την άλλη, τόσο λόγω μικρής ζήτησης, όσο και εξαιτίας των αυστηρότερων πιστοληπτικών κριτηρίων, οι ιδιώτες υποχρηματοδοτούνται.

Η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα

Ειδικότερα, τον Ιούλιο o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε -0,1% από -0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Πρόκειται για βελτίωση που οφείλεται αποκλειστικά στην άνοδο της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις.

Την ίδια περίοδο, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 721 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 936 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο δανεισμός στις επιχειρήσεις

Αναλυτικότερα, τον Ιούλιο ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε 2,9% από 2,5% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 476 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 809 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο ρυθμός μεταβολής των δανείων σε ελεύθερους επαγγελματίες επιδεινώθηκε στο -2,30% από 2% τον Ιούνιο, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 56 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 5 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Στεγαστικά και καταναλωτικά

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις χρηματοδοτήσεις προς φυσικά πρόσωπα, που αφορούν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Τον Ιούλιο ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,8% από -2,6% τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια περίοδο, αρνητική κατά 228 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης στο συγκεκριμένο τομέα έναντι αρνητικής καθαρής ροής 111 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.