A- A+
Καταθέσεις: Εισροές 3,66 δισ. ευρώ σε 2 μήνες μετά την κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές
Συνεχίστηκε για δεύτερο συνεχή μήνα η ισχυρή άνοδος των καταθέσεων τον Ιούλιο, εξέλιξη που αποδίδεται από τις τράπεζες στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης λόγω της πολιτικής αλλαγής.

Μετά τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαίου και την ανακοίνωση το ίδιο βράδυ για άμεση προσφυγή σε εθνικές κάλπες, που σήμανε την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η άνοδος της καταθετικής βάσης είναι σημαντική.

Σημαντικές εισροές από όλους

Συγκεκριμένα, μετά από τις καθαρές εισροές ύψους 1,66 δισ. ευρώ τον Ιουνίου, ο Ιούλιος ολοκληρώθηκε με άνοδο των μεγεθών για εγχώρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά 1,70 δισ. ευρώ.

Κι αυτό παρ΄ ότι ο προηγούμενος ήταν μήνας πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Δηλαδή μέσα σε ένα δίμηνο φυσικά και νομικά πρόσωπα αύξησαν τα υπόλοιπά τους στις τράπεζες κατά 3,36 δισ. ευρώ.

Τα περισσότερα από αυτά προήλθαν από ιδιώτες (+1,63 δισ. ευρώ), ενώ στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις η άνοδος έφτασε τα 1,2 δισ. ευρώ.

Ξεπέρασαν το 2018

Μετά από αυτές τις μεταβολές, στο επτάμηνο του 2019 η αύξηση των καταθέσεων είναι πλέον μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του 2018.

Ειδικότερα, εφέτος οι καθαρές εισροές έφτασαν τα 4,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,4 δισ. ευρώ μετά τις ευρωεκλογές έναντι ανόδου 3,90 δισ. ευρώ πέρυσι το ίδιο διάστημα.

Με αυτά τα δεδομένα, δημιουργείται αισιοδοξία στις τραπεζικές διοικήσεις ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με άνοδο μεγαλύτερη των 8,15 δισ. ευρώ του 2018.

Η κίνηση των καταθέσεων σε αριθμούς

Στον ακόλουθο πίνακα φαίνονται οι μεταβολές στα μεγέθη: