A- A+
Αλλαγές στις αγορές με κάρτες σε POS και e-shops από 14/9
Αλλαγές επιφέρει στη χρήση των καρτών σε φυσικά καταστήματα και e-shops η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών που τίθεται σε ισχύ από τις 14/9.

Ο νέος κανονισμός αλλάζει τον τρόπο που θα ολοκληρώνετε τις συναλλαγές σας με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, μειώνοντας τις πιθανότητες να πέσετε θύματα χρήσης τους από τρίτους.

Οι δύο αλλαγές

Ειδικότερα, από τις 14 Σεπτεμβρίου θα ισχύουν τα εξής στις συναλλαγές σας:

  • Ανέπαφες συναλλαγές

Οι ανέπαφες (contactless) πληρωμές χωρίς την καταχώρηση κωδικού PIN, σε τερματικό (POS) θα πραγματοποιούνται με σωρευτικό όριο τα 150 ευρώ την ημέρα.​

Μόλις συμπληρωθεί το ποσό θα απαιτείται μέχρι τη λήξη της ημέρας η πληκτρολόγηση PIN για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Με τον τρόπο αυτό η μέγιστη δυνητική ζημιά εάν σας κλέψουν την κάρτα περιορίζεται στο ποσό των 150 ευρώ.

Φυσικά, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε υποχρεωτική τη χρήση PΙN ακόμη και για ποσά κάτω των 25 ευρώ σε συνεννόηση με την τράπεζά σας.

Έτσι, εάν τρίτος έχει στα χέρια του την κάρτα, εάν δεν γνωρίζει το PIN δε θα μπορεί να κάνει καμία συναλλαγή.

  • Online αγορές

Οι online αγορές (e-commerce) θα πραγματοποιούνται μετά από ισχυρή ταυτοποίηση του πελάτη (SCA) η οποία θα ολοκληρώνεται κατά τη διάρκεια της αγοράς.

Ειδικότερα, η ταυτοποίηση θα πρέπει να γίνεται μέσω:

- κωδικών e-banking

​- κωδικών μίας χρήσης που αποστέλλεται μέσω SMS ή άλλων υπηρεσιών πληροφόρησης από την τράπεζα (πχ. Viber ή ή push notification)

Έτσι, ακόμη κι αν κάποιος έχει τα στοιχεία της κάρτας σας δε θα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει εάν δεν γνωρίζει τους παραπάνω κωδικούς.