A- A+
Χρεώσεις - φωτιά αν υπερβείτε το όριο της πιστωτικής κάρτας - Η επιβάρυνση ανά τράπεζα
Τσουχτερές χρεώσεις πληρώνουν όσοι κάτοχοι πιστωτικών καρτών εν γνώση ή εν αγνοία τους υπερβαίνουν τα όρια που τους προσφέρει η τράπεζά τους.

Οι τράπεζες σε κάθε χορήγηση πιστωτικής κάρτας ορίζουν ένα συγκεκριμένο όριο, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κάτοχοί τους για αγορές ή αναλήψεις μετρητών.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κόφτης για να μην ξεπεραστεί το όριο. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν προσέξετε μπορεί να υπερβείτε το σχετικό πλαφόν, προτού η τράπεζα αναστείλει τη δυνατότητα πραγματοποίησης αγορών.

Κι αυτό διότι με βάση τις συμβάσεις των καρτών, θεωρείται υποχρέωση του κατόχου της κάρτας η μη υπέρβαση του ορίου.

Οι επιβαρύνσεις

Το τελευταίο διάστημα δεν είναι λίγοι οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών που είδαν στο λογαριασμό τους μία χρέωση με την ένδειξη «Χρέωση υπέρβασης πιστωτικού ορίου».

Οι περισσότεροι από αυτούς εξεπλάγησαν, καθώς δεν είχαν ιδέα ότι υπερέβησαν το πιστωτικό τους όριο, αφού όλες οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν κανονικά.

Οι χρεώσεις που επιβάλλει κάθε τράπεζα ανέρχονται στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Alpha Bank: 2,50% επί του ποσού της υπέρβασης
  • Eurobank: 5% επί του ποσού της υπέρβασης με ελάχιστο τα 5 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα: 5% επί του ποσού της υπέρβασης
  • Τράπεζα Πειραιώς: 5% επί του ποσού της υπέρβασης με μέγιστο τα 60 ευρώ

Εφόσον σας επιβληθεί μία τέτοια προμήθεια, θα πρέπει να αποπληρώσετε τουλάχιστον το υπερβάλλον ποσό, ώστε να μη συνεχιστεί η επιβάρυνση και στον επόμενο λογαριασμό.

Αν για παράδειγμα το πιστωτικό σας όριο είναι στις 3.000 ευρώ και το υπερβείτε κατά 200 ευρώ, τότε στον επόμενο λογαριασμό θα λάβετε μία χρέωση από 5 έως 10 ευρώ ανάλογα με την τράπεζά σας.

Πρόκειται για προμήθεια επιπλέον των τόκων που σας επιβαρύνουν, εάν δεν αποπληρώσετε το σύνολο του λογαριασμού σας στην ημερομηνία πληρωμής.