A- A+
Μέση διμηνιαία δόση 375 ευρώ έβγαλαν τα εκκαθαριστικά - Πώς να πληρώσετε άτοκα
Στα 1.126 ευρώ ανήλθε εφέτος ο μέσος πρόσθετος φόρος που καλούνται να πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα, με βάση τις δηλώσεις που υπέβαλαν μέχρι και τις 30/7.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε μία εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων (Ιούλιος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος) ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 375 ευρώ περίπου.

Στον αντίποδα, 960.424 φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 356 εκατ. ευρώ, ήτοι το μέσο ποσό που θα επιστραφεί ανέρχεται σε 370 ευρώ.

Πώς να πληρώσετε

Η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης έχει ήδη παρέλθει και όσοι δεν την πλήρωσαν μπορούν να χρησιμοποιήσουν είτε την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, που έχει επιτόκιο 5% ή τα προγράμματα άτοκων δόσεων των πιστωτικών καρτών.

Σημειώνεται ότι με την κάρτα σας μπορείτε να εξοφλήσετε ακόμη και ληξιπρόθεσμες δόσεις προς την εφορία σε άτοκες δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση η χρήση κάρτας συνεπάγεται σημαντική επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, με τη μηνιαία δόση να ξεκινά από τα 28 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ φόρου.

Παράδειγμα

Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών με όλες τις εναλλακτικές διαμορφώνεται ως εξής:

Οι εναλλακτικές

Αναλυτικότερα, η πληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους μέσω του τραπεζικού συστήματος:

1) Πληρωμή από τραπεζικό λογαριασμό

Χρεώνετε το λογαριασμό σας με κάθε διμηνιαία δόση και δεν κερδίζετε καθόλου χρόνου.

2) Πληρωμή κάθε δόσης με πιστωτική

Πληρώνετε με την πιστωτική σας κάρτα κάθε διμηνιαία δόση και μετατίθεται ο χρόνος πληρωμής έως και 45 ημέρες.

Πχ. αν η κάρτα σας εκδίδεται στις 25 κάθε μήνα, και πληρώστε το φόρο στις 31/7, το ποσό θα εμφανιστεί στο λογαριασμό της 25ης Αυγούστου και η πληρωμή του στην τράπεζα θα πρέπει να γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Δηλαδή 45 ημέρες αργότερα.

3) Πληρωμή κάθε δόσης σε δόσεις με πιστωτική

Όλες οι τράπεζες δίνουν πλέον τη δυνατότητα εξόφλησης οποιουδήποτε ποσού αφορά το φόρο εισοδήματος σε 12 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας.

Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο κερδίζετε την άτοκη περίοδο χάριτος έως και 45 ημερών που περιεγράφηκε παραπάνω, αλλά σπάτε την οφειλή σε περισσότερα μέρη, μειώνοντας τις μηνιαίες δόσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό.