A- A+
Μόλις μία αίτηση την εβδομάδα κατατίθεται έως τώρα για προστασία της α΄ κατοικίας
Εντυπωσιακά μικρός είναι ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν μέχρι στιγμής υποβάλλει κόκκινοι δανειολήπτες για να προστατεύσουν την κατοικία τους βάση του νέου νόμου.

Ειδικότερα, μέσα στις πρώτες 5 εβδομάδες λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας ηλεκτρονικών αιτήσεων, μόλις 5 οφειλέτες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία και αναμένουν τώρα την πρόταση ρύθμισης από τις τράπεζες.

Τέλος του χρόνου η προθεσμία

Ενδεχομένως να είναι η θερινή περίοδος που έχει επηρεάσει την ταχύτητα υποβολής των αιτήσεων.

Οι δανειολήπτες όμως θα πρέπει να ξέρουν ότι η προστασία της κατοικίας τους θα διασφαλιστεί, εφόσον φυσικά πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, μόνο αν έχουν υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα.

Η σχετική προθεσμία εκπνέει την 31η Δεκεμβρίου και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα δοθεί παράταση.

Μέχρι στιγμής έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 55.440 χρήστες. Από αυτούς όμως μόλις 12.863 χρήστες έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν την αίτησή τους.

Πρόκειται για αριθμούς που απέχουν αρκετά από τις εκτιμήσεις των τραπεζών για ένταξη στο νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας τουλάχιστον 150.000 οφειλετών.

Ποιοι προστατεύονται

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι το δάνεια, στεγαστικό, καταναλωτικό, επισκευαστικό ή επιχειρηματικό, να έχει ως εγγύηση την κύρια κατοικία του οφειλέτη.

Οι προϋποθέσεις ένταξης στο ευνοϊκό καθεστώς είναι οι εξής:

- Αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας

Δεν πρέπει να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ για στεγαστικά, καταναλωτικά και επισκευαστικά δάνεια και τις 175.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια

- Ύψος οφειλής

Δεν πρέπει να υπερβαίνει τη στιγμή της αίτησης τις 130.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τόκων και λοιπών δικαστικών εξόδων που έχουν επιβαρύνει την τράπεζα για τα δάνεια των ιδιωτών.

Για δάνεια επιχειρηματιών / επαγγελματιών το πλαφόν ορίζεται στις 100.000 ευρώ.

- Εισόδημα

Δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 12.500 ευρώ για τον άγαμο, τις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και συν 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος έως τρία.

- Καταθέσεις

Η συνολική αξία, καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, ασφαλιστήρια συμβόλαια, χρυσό, ξένα νομίσματα, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

- Λοιπή ακίνητη περιουσία

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, ακινήτων και μεταφορικών μέσων του δανειολήπτη, της συζύγου και των προστατευόμενων μελών, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ για όσους δανειολήπτες έχουν οφειλές άνω

- Λοιπά κριτήρια

Τα προς ρύθμιση δάνεια θα πρέπει να βρίσκεται σε 3μηνη καθυστέρηση στις 31 Δεκεμβρίου 2018

Το ακίνητο πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία στη φορολογική δήλωση του προηγούμενου έτους


Η ρύθμιση που προσφέρεται

Ο δανειολήπτης καταβάλλει σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις το 120% της αξίας της κύριας κατοικίας του.

Το υπερβάλλον κουρεύεται υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα ολοκληρώσει την αποπληρωμή της οφειλής.

Γίνεται επιμήκυνση του δανείου έως 25 έτη, χωρίς να υπερβαίνει το χρονικό της διάστημα το 80ό έτος του δανειολήπτη, εκτός κι αν υπάρξει εγγυητής.

Το επιτόκιο θα διαμορφωθεί με βάση το Euribor 3μήνου συν περιθώριο 2%.

Εάν ο δανειολήπτης δεν αποπληρώσει 3 μηνιαίες δόσεις, χάνει τη ρύθμιση και κινδυνεύει με τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας. Στην περίπτωση αυτή, ο χρόνος εκτέλεσης της διαταγής από τον πιστωτή μέχρι τον πλειστηριασμό περιορίζεται στον 1 μήνα.

Το νέο πλαίσιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή θα τεθεί σε ισχύ την 30η Απριλίου και προβλέπει προστασίας της κύριας κατοικίας ιδιωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια.