A- A+
Ιστορικό χαμηλό στα επιτόκια των προθεσμιακών - Τέλος οι προσφορές για νέο χρήμα
Στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο οι αποδόσεις των νέων προθεσμιακών καταθέσεων που σύνηψαν οι αποταμιευτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των λογαριασμών προθεσμίας με διάρκεια έως και 1 έτος, διαμορφώθηκε στο 0,55% από 0,60% το Μάιο, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό στην Ελλάδα.

Σε οριακά υψηλότερα επίπεδα, διαμορφώνονται τα μέσα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια άνω του έτους και έως 24 μηνών.

Γιατί πέφτουν οι αποδόσεις

Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με την ουσιαστική κατάργηση των προσφορών για όσους επιστρέφουν στις τράπεζες μετρητά ή καταθέσεις από το εξωτερικό.

Κι αυτό διότι μετά την πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η εμπιστοσύνη και πολλοί από όσους είχαν εκτός συστήματος τα χρήματά τους, τα επιστρέφουν στους λογαριασμούς τους.

Ως εκ τούτου, οι τράπεζες δεν έχουν πλέον λόγο να προσφέρουν προνομιακά επιτόκια για τη συγκεκριμένη κατηγορία πελατών.

Άλλωστε, τα επιτόκια στα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα δεν αποτελούν και μεγάλο κίνητρο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Ένα επιπλέον 0,10% ή 0,20% δεν παίζει και τόσο ρόλο στην απόφαση του καταθέτη.

Υψηλότερα οι επιχειρήσεις

Από την άλλη πλευρά, υψηλότερα είναι τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων που απευθύνονται σε επιχειρήσεις.

Ο λόγος είναι τα υψηλότερα μέσα υπόλοιπα που τηρούν οι εταιρικοί πελάτες στις τράπεζες, σε σύγκριση με τους ιδιώτες, αλλά και το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν ευρύτερη σχέση με το πιστωτικό ίδρυμα, μέσω άλλων εργασιών, πχ. χρηματοδοτικών.

Έτσι, τον Ιούνιο η μέση απόδοση στους λογαριασμούς προθεσμίας διαμορφώθηκε στο 0,77% από 0,79% ένα μήνα νωρίτερα για διάρκεια έως και 1 έτος.

Πτωτική η τάση

Αναμφίβολα, οι τράπεζες στοχεύουν σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τους από το φθινόπωρο, καθώς όπως προαναφέρθηκε έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σε μεγάλο βαθμό.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται νέες περικοπές στα επιτόκια μέχρι το τέλος του χρόνου και ταυτόχρονα προώθηση των προϊόντων που είναι συνδεδεμένα με την επιβράβευση καρτών.

Στην προκειμένη περίπτωση, εκτός από τόκους, ο καταθέτης λαμβάνει πόντους ή ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος επιβράβευσης κάθε τράπεζας, που μπορεί να εξαργυρώσει σε επόμενες αγορές, πληρώνοντας λιγότερο ή και καθόλου.

Με τον τρόπο αυτό η τελική καθαρή απόδοση αυξάνεται, ενώ το κομμάτι της ανταμοιβής σε είδος δεν επιβαρύνεται με το φόρο του 15% που ισχύει στους τόκους.