A- A+
Έρχονται μειώσεις στα επιτόκια των λογαριασμών μισθοδοσίας από Σεπτέμβριο
Σε περικοπές στα επιτόκια των λογαριασμών μισθοδοσίας και ανοιχτής ζήτησης θα προχωρήσουν μέσα στο φθινόπωρο οι ελληνικές τράπεζες.

Ήδη η Alpha Bank έκανε γνωστές τις προθέσεις της. Συγκεκριμένα, από την 23 Σεπτεμβρίου 2019 τα επιτόκια καταθέσεων των λογαριασμών “Alpha Μισθοδοσία” και “Alpha Ταμιευτήριο Μετ’ Αποδοχών” θα μειωθούν κατά 0,03% σε μεσοσταθμική βάση.

Την κίνηση αυτή αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες. Ωστόσο, οι περικοπές δε θα είναι μεγάλες. Ως εκ τούτου οι λογαριασμοί μισθοδοσίας / σύνταξης θα παραμείνουν ελκυστικοί.

Τι προσφέρουν

Οι λογαριασμοί μισθοδοσίας / σύνταξης αποτελούν τρεχούμενους λογαριασμούς που απευθύνονται αποκλειστικά σε μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και σε συνταξιούχους.

Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια για χαμηλότερα μέσα υπόλοιπα της τάξης των 1.000 ευρώ, ανταμείβοντας τους πελάτες τους που θα τους επιλέξουν για την καταβολή του μισθού τους ή της σύνταξής τους.

Τα επιτόκια κυμαίνονται σήμερα από 0,50 έως 1,60%, ανάλογα με την τράπεζα για αυτό το ύψος υπολοίπου, δηλαδή είναι υψηλότερα ακόμη και από τα αντίστοιχα που προσφέρουν οι προθεσμιακοί λογαριασμοί.

Το είδος του επιτοκίου

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή σε ένα σημείο. Στο είδος του επιτοκίου, το οποίο μπορεί να είναι είτε κλιμακωτό ή κλιμακούμενο.

Η διαφορά τους είναι η εξής:

Στην περίπτωση του κλιμακούμενου, το επιτόκιο εφαρμόζεται σε όλο το ποσό της κατάθεσης, ανάλογα με το ύψος του.

Αντίθετα, το κλιμακωτό επιτόκιο εφαρμόζεται ανά κλίμακα ποσού και έτσι «μεταφέρεται» ανεξάρτητα από το συνολικό ύψος του υπολοίπου.

Συμφέρει δηλαδή όσους διατηρούν μεγαλύτερα υπόλοιπα από το όριο της κλίμακας με το υψηλότερο επιτόκιο.

Παράδειγμα

Έστω η ακόλουθη κλίμακα επιτοκίων:

  • 0 - 1.000 ευρώ: 1%
  • 1.000,1 ευρώ και άνω 0,05%

Αν το επιτόκιο είναι κλιμακωτό, τότε ανεξάρτητα από το μέσο υπόλοιπο, τα πρώτα 1.000 ευρώ θα τοκιστούν με 1% και το υπερβάλλον ποσό με 0,05%.

Αν όμως είναι κλιμακούμενο και το μέσο υπόλοιπο ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ, τότε όλο το ποσό τοκίζεται με 0,05% και χάνεται το προνομιακό 1%.

Άρα στη δεύτερη περίπτωση χρειάζεται προσοχή στο μέσο ύψος της κατάθεσης που τηρείται στο λογαριασμό.

Οι καλύτεροι λογαριασμοί

Και για να μην κουράζεστε, το Moneyonline.gr συγκέντρωσε όλα τα επιτόκια που εφαρμόζονται για ποσά 1.000, 2.000 και 3.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

  • Συνταξιούχοι - Δημόσιοι υπάλληλοι (Ελεύθερη επιλογή τράπεζας)

- 1.000 ευρώ

- 2.000 ευρώ

- 3.000 ευρώ

  • Υπάλληλοι ιδιωτικού τομέα (Τράπεζα συνεργασίας του εργοδότη)

- 1.000 ευρώ

- 2.000 ευρώ

- 3.000 ευρώ