A- A+
Σε ιστορικό χαμηλό τα προθεσμιακά επιτόκια το Μάιο - Βουτιά 8% σε ένα μήνα
Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών διαμορφώθηκαν το Μάιο τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, καταγράφοντας πτώση 8% σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στους λογαριασμούς προθεσμίας που ανοίχθηκαν το Μάιο, το μέσο επιτόκιο για διάρκεια έως και 1 έτος διαμορφώθηκε στο 0,55% από 0,60% ένα μήνα νωρίτερα.

Ιστορικό χαμηλό

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ, ενώ έπεται και συνέχεια.

Στα ίδια περίπου επίπεδα, με πτώση 4 μονάδων βάσης, διαμορφώθηκε και η μέση απόδοση για προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 1 - 2 ετών, φτάνοντας το 0,56%.

Η πτώση αυτή αποδίδεται κατά βάση στον περιορισμό των νέων προθεσμιακών καταθέσεων που συνάπτονται με κατάθεση μετρητών ή με εμβάσματα από το εξωτερικό, στις οποίες οι τράπεζες προσφέρουν ένα premium της τάξης των 20 - 30 μονάδων βάσης.

Όσο περιορίζονται οι συγκεκριμένες εισροές, τόσο χαμηλώνει ο μέσος όρος των προθεσμιακών επιτοκίων, πλησιάζοντας τις αποδόσεις των προϊόντων ραφιού των τραπεζών, οι οποίες στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν φτάνουν ούτε το 0,50% για τους συστημικούς ομίλους.

Καλύτερα για επιχειρήσεις

Από την άλλη πλευρά, σε υψηλότερα επίπεδα παραμένουν, παρά την πτωτική τάση, τα επιτόκια που προσφέρονται σε επιχειρήσεις.

Η βασική αιτία είναι ότι τα ποσά που τοποθετούνται σε λογαριασμούς προθεσμίας είναι υψηλότερα από τις μέσες καταθέσεις ιδιωτών, ενώ υπάρχει και μία ευρύτερη σχέση συνεργασίας της τράπεζας με τον πελάτη, που ευνοεί τον δεύτερο.

Έτσι, το Μάιο, η μέση απόδοση για προϊόντα διάρκειας έως και 1 έτος διαμορφώθηκε σε 0,77% από 0,79%.