A- A+
Συνεχίζουμε να εξοφλούμε περισσότερα δάνεια από τα νέα που δίνουν οι τράπεζες
Αρνητική ήταν για ένα ακόμη μήνα η καθαρή ροή δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα από τις τράπεζες, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μία ανάσα από θετική πιστωτική επέκταση μετά από πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το Μάιο του 2019, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 256 εκατ. ευρώ, μετά από αρνητική καθαρή ροή 319 εκατ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι τα δάνεια που αποπλήρωσαν στις τράπεζες νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήταν περισσότερα από τις νέες χορηγήσεις των τραπεζών.

Συνολικά, το Μάιο, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -0,1%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι χορηγήσεις ανά κατηγορία

Αναμφίβολα, τις καλύτερες επιδόσεις εντοπίζουμε στα δάνεια προς επιχειρήσεις.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης στην κατηγορία αυτή το Μάιο του 2019, ήταν αρνητική κατά 49 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 82 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 2,3% από 2,1% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε 2,7% από 2,6% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 98 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 61 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια περίοδο, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 1 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 30 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -1,7%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τα δάνεια προς νοικοκυριά

Στον αντίποδα, αρνητική κατά 208 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Μάιο του 2019, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 207 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -2,5% από -2,3% τον προηγούμενο μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι τα νέα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αποπληρωμές δανείων που κάνουν τα νοικοκυριά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η ρευστότητα που χορηγείται προς την οικονομία να μειώνεται συνεχώς.