A- A+
Ποιος θα αποφασίζει πλέον για τις ρυθμίσεις στεγαστικών μετά το deal Eurobank - PIMCO
Την PIMCO επέλεξε ως προτιμητέο επενδυτή η Eurobank, στο πλαίσιο της τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων 2 δισ. ευρώ που προχωρά ταχύτατα.

Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα την Πέμπτη, η τράπεζα υπέγραψε συμφωνία με το Celidoria της PIMCO για την πώληση του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) σειράς κατάταξης μιας τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων συνολικής λογιστικής αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ (Project Pillar).

Επιπλέον, συμφώνησε με το fund BRAVO, που επίσης ανήκει στην PIMCΟ, να έλθουν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για τα έργα Cairo (Project Cairo) και Europe (Project Europe).

Αυτά αφορούν κόκκινα δάνεια 7,5 δισ. ευρώ περίπου και τη θυγατρική της τράπεζας FPS στον τομέα της διαχείρισης επισφαλειών αντίστοιχα.

Επειδή ένα μέρος των τίτλων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο αυτής της συναλλαγής θα διατεθεί σε τρίτους, λόγο στις αποφάσεις διαχείρισης των κόκκινων δανείων θα έχουν και οι τελευταίοι, πέραν της Eurobank.

Με ποιον θα μιλούν οι οφειλέτες

Ο νέος ιδιοκτήτης της FPS, της εταιρείας που θα συνεχίσει να διαχειρίζεται όλα τα κόκκινα δάνεια της τράπεζας, έχει συμφωνήσει να διατηρήσει το προσωπικό της και να προσλάβει επιπλέον στελέχη από τη Eurobank για να καλυφθούν οι ανάγκες της.

Αυτό σημαίνει ότι οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να μιλούν με τους ίδια στελέχη που συνεργάζονται και σήμερα.

Η διαφορά είναι ότι τα εργαλεία με τα οποία θα γίνονται οι ρυθμίσεις ή οριστικές διευθετήσεις θα σχεδιάζονται από το νέο management.

Οι νέοι ιδιοκτήτες έχουν την απαραίτητη διεθνή εμπειρία από άλλες χώρες, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες θεραπείας των κόκκινων δανείων που θα διαχειρίζονται με την προώθηση βιώσιμων λύσεων.

Ταυτόχρονα όμως διαθέτουν την τεχνογνωσία για να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να κινηθούν επιθετικά με νομικές ενέργειες, κατά βάση πλειστηριασμούς για να ανακτήσουν τα οφειλόμενα.

Ποιοι αλλάζουν διαχειριστή

Με την ενεργοποίηση των εταιρειών διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων το επόμενο διάστημα, οι περισσότεροι κόκκινοι οφειλέτης θα βρεθούν να μιλούν με άλλο διαχειριστή.

Πρόκειται για τις εξής περιπτώσεις:

- Για τα δάνεια που θα πουληθούν τα επόμενα χρόνια, τη διαχείριση των οποίων θα αναλάβουν τρίτες εταιρείες πέραν από την τράπεζα που είχε κάνει την αρχική χορήγηση

- Για τα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν και η διαχείρισή τους θα εκχωρηθεί σε τρίτες εταιρείες

Στο πλαίσιο αυτό, οι αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα διευθετηθούν τα δάνεια θα αυτά θα λαμβάνονται από τις εταιρείες διαχείρισης.

Μόνο στις τιτλοποιήσεις θα υπάρχουν κάποια όρια σε σχέση με τη ζημιά που θα μπορεί να αναληφθεί ανά περίπτωση μετά τη ρύθμιση ή διευθέτηση ενός δανείου.

Κι αυτό διότι η όποια απόφαση θα επηρεάζει κεφαλαιακά και την τράπεζα, από τη στιγμή που θα διατηρεί στο ενεργητικό της μέρος των ομολόγων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων.

Βέβαια, το κύριο λόγο για τον τρόπο διαχείρισης θα έχει ο νέος επενδυτής.