A- A+
Ποιους φόρους υπόσχεται ότι θα μειώσει η ΝΔ - Μπόνους για επενδύσεις σε κατοικίες
Τους φόρους που θα μειώσει έως και το 2022 παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία, δίνοντας στη δημοσιότητα το κυβερνητικό της πρόγραμμα.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύει από τη μία πλευρά στην άρση φορολογικών αντικινήτρων για επενδύσεις και από την άλλη στην ενίσχυση του διαθέσιμος εισοδήματος των νοικοκυριών.

Ποιοι φόροι θα μειωθούν

Στο πλαίσιο αυτό έχει εξαγγείλει τις ακόλουθες μειώσεις φόρων:

- Φορολογία εισοδήματος: Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα (μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες) από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

Καθιέρωση νέας φορολογικής κλίμακας, με χαμηλότερο ανώτερο συντελεστή.

- Τέλος επιτηδεύματος / εισφορά αλληλεγγύης: Σταδιακή κατάργηση

- ΦΠΑ: Μείωση σε βάθος τετραετίας, με καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

- ΕΝΦΙΑ: Μείωση 30% εντός διετίας για όλους τους ιδιοκτήτες.

- Ασφαλιστικές Εισφορές: Μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη από 20% σε 15%, εντός της επόμενης τετραετίας

Κίνητρα στα ακίνητα

Επιπλέον, η Νέα Δημοκρατία θα θεσπίσει κίνητρα για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε ακίνητα, που θα μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών τους.

Συγκεκριμένα:

- Έκπτωση 40-50% για όλες τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης των κτιρίων.

Οι πολίτες θα δαπανούν τα χρήματα, θα κρατούν τα τιμολόγια και θα έχουν την έκπτωση φόρου που θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν οποιαδήποτε φορολογική τους υποχρέωση μέσα στην επόμενη τριετία.

- Αναστέλλεται για μία τριετία ο φόρος υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων και τον ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα.

- Απλοποιούνται οι διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων, περιορίζοντας τα 23 δικαιολογητικά αρχικά κατά το ένα τρίτο και εξασφαλίζοντας σταδιακά ότι θα είναι όλα διαθέσιμα ηλεκτρονικά.