A- A+
Χρήση κάθε κάρτας τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα - Άλμα στις πληρωμές στην εφορία
Συνεχίστηκε και το 2018 η αύξηση της χρήσης καρτών από τους Έλληνες, οι οποίοι κατά μέσο όρο τις χρησιμοποιούν τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα.

Ειδικότερα, με βάση στοιχεία που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος, ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 20% σε σχέση με το 2017 και ανήλθε σε 54 συναλλαγές ανά κάρτα, από 45 ένα χρόνο νωρίτερα.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα πραγματοποιείται τουλάχιστον 1 συναλλαγή με κάθε κάρτα που έχουν διαθέσει οι τράπεζες.

Αν δε ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των καρτών δεν χρησιμοποιείται, πχ. επειδή ανήκει σε ηλικιωμένους, η χρήση τους από μεγάλο ποσοστό ιδιωτών εκτιμάται πως είναι σχεδόν καθημερινή.

Τα αναλυτικά στοιχεία

Η ανάλυση των επιμέρους κατηγοριών καρτών δείχνει αύξηση του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά κάρτα για όλες τις κατηγορίες.

Αναλυτικότερα:

  • Χρεωστικές κάρτες: 57 συναλλαγές, από 47 το 2017
  • Πιστωτικές κάρτες: 39 συναλλαγές, από 35 το 2017

Πληρώθηκαν 65 δισ. ευρώ με πλαστικό

Το 2018 η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε στα 65 δισεκ. ευρώ, από 60 δισεκ. ευρώ το 2017, καταγράφοντας αύξηση 8%.

Η ποσοστιαία συμμετοχή της αξίας των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες ανήλθε το 2018 σε 91% του συνόλου, ενώ η αντίστοιχη των πιστωτικών καρτών σε 9%.

Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα παραμένει σχεδόν στα επίπεδα του 2017 και εξακολουθεί να επηρεάζεται περισσότερο από την αξία των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες, δεδομένου και του μεγαλύτερου όγκου τους.

Η συνολική μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 3% σε 3.768 ευρώ, από 3.666 ευρώ το 2017. Αναλυτικότερα, η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε ανά κατηγορία ως εξής:

  • Χρεωστική κάρτα: Αύξηση 2%, σε 4.073 ευρώ
  • Πιστωτική κάρτα: Αύξηση 6%, σε 2.194 ευρώ

Πτώση μέσης συναλλαγής

Παρά την παραπάνω άνοδο, η μέση αξία ανά συναλλαγή συνέχισε την πτωτική πορεία της και το 2018 και ανήλθε σε 70 ευρώ, από 82 ευρώ το 2017 και 108 ευρώ το 2016).

Η μεγαλύτερη μείωση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή εντοπίζεται στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες καθώς μειώθηκε σε 72 ευρώ, από 85 ευρώ το 2017.

Από την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων εκτιμάται ότι, όπως και το προηγούμενο έτος, οι κάρτες πληρωμών, και ιδιαίτερα οι χρεωστικές κάρτες, χρησιμοποιούνται κυρίως για μεγάλο αριθμό πληρωμών μικρής αξίας.

Οι πληρωμές με άνοδο

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στις συναλλαγές μεταφοράς πιστώσεων, όπου παρατηρείται αύξηση 7%, και στις συναλλαγές πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων σε POS, όπου ο αριθμός συναλλαγών αυξήθηκε κατά 74% συγκριτικά με το 2017.

Ο αριθμός συναλλαγών σε ATM παραμένει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με αυτόν του προηγούμενου έτους, ενώ πτώση κατά 9% διαπιστώνεται στον αριθμό συναλλαγών με επιταγές.

Ο ρυθμός χρήσης των καρτών πληρωμών από τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές καταγράφεται ως σταθερά αυξητικός, όπως αποτυπώνεται στους δείκτες συναλλαγών.

Αύξηση αριθμού καρτών

Τέλος, ο συνολικός αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία στο τέλος του 2018 ανήλθε σε 17 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 1% σε σχέση με το 2017 και επιβεβαιώνοντας τη σταθεροποίηση του ρυθμού έκδοσής τους μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και στις αναλήψεις μετρητών το 2015.

Στις επιμέρους κατηγορίες, παρατηρείται ότι ο αριθμός των χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά 7% και ανήλθε σε 14,4 εκατ. κάρτες, με τη σημαντικότερη αύξηση να καταγράφεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην έκδοση προπληρωμένων καρτών (μεταβολή +29%).

Ο αριθμός των πιστωτικών καρτών στο τέλος του 2018 δεν παρουσίασε μεταβολή σε σχέση με το 2017 και ανήλθε σε 2,8 εκατ. κάρτες.

Εντός της κατηγορίας πιστωτικών καρτών, καταγράφεται συνεχιζόμενη αύξηση των εικονικών καρτών πληρωμών (μεταβολή +20%).

Οι μεταβολές στον αριθμό των καρτών πληρωμών συνδέονται κυρίως με τη μεταβολή στις συναλλακτικές συνήθειες των φυσικών και νομικών προσώπων με σκοπό την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα συναλλακτικών πρακτικών.

Κατά συνέπεια, η διενέργεια αυξημένου αριθμού συναλλαγών μέσω διαδικτύου φαίνεται να αποτελεί τον κύριο λόγο της αύξησης της έκδοσης των προπληρωμένων καρτών καθώς και των εικονικών καρτών πληρωμών.