A- A+
Όλες οι χρεώσεις για έμβασμα από τράπεζα σε τράπεζα - Οδηγός & παραδείγματα
Μπορεί μετά την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015 να αυξήθηκαν σημαντικά τα ηλεκτρονικά εμβάσματα, ωστόσο οι προμήθειες των τραπεζών δεν έχουν αλλάξει σημαντικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ένα έμβασμα μέσω e-banking ή mobile banking σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού, μπορεί να κοστίζει συνολικά από 1 ευρώ και να φτάνει για ποσά έως 15.000 ευρώ ακόμη και τα 10 ευρώ.

Το πληρώνετε και σε ποιον

Η αποστολή ενός εμβάσματος χρεώνεται για τους ιδιώτες με δύο προμήθειες:

  • Την προμήθεια που εισπράττει η τράπεζα από την οποία ξεκινούν τα χρήματα
  • Την προμήθεια που εισπράττει η τράπεζα που έλαβε τα χρήματα

Ως εκ τούτου, εάν θέλετε να στείλετε ένα συγκεκριμένο ποσό θα πρέπει να υπολογίσετε και τα έξοδα που αφορούν την τράπεζα που θα παραλάβει τα χρήματα.

Εκτός κι αν έχετε συνεννοηθεί με τον παραλήπτη ότι η σχετική προμήθεια θα τον επιβαρύνει.

Δύο τρόποι αποστολής

Πριν την εκτέλεση ενός εμβάσματος έχει τη δυνατότητα να επιλέξετε ποιος θα χρεωθεί τις παραπάνω προμήθειες.

Οι βασικές επιλογές είναι δύο:

• Έξοδα σε βάρος εντολέα (DEBT/OUR): Ο εντολέας τα πληρώνει όλα!

Δηλαδή, επιβαρύνεται με το ποσό της εντολής προσαυξημένο με τις προμήθειες τόσο υπέρ της τράπεζάς του., όσο και υπέρ της πληρώτριας Τράπεζας.

Ο δικαιούχος λαμβάνει ολόκληρο το ποσό της εντολής.

• Έξοδα σε βάρος αμφότερων (SHAR/SHA): Ο εντολέας επιβαρύνεται με το ποσό της εντολής προσαυξημένο με την προμήθεια υπέρ της τράπεζάς τους.

Ο δικαιούχος θα επιβαρυνθεί με τις προμήθειες, οι οποίες θα παρακρατηθούν από την τράπεζά του.


Τα τιμολόγια των τραπεζών

Κάθε τράπεζα εφαρμόζει τη δική της τιμολογιακή πολιτική, τόσο για τις εξερχόμενες, όσο και για τις εισερχόμενες εντολές εμβασμάτων.

Αναλυτικότερα:

Πληρωμή εξόδων από εντολέα

Σημειώνεται ότι οι προμήθειες εισερχόμενων εμβασμάτων που αναφέρονται παραπάνω αφορούν στην περίπτωση που ο εντολέας έχει επιλέξει να χρεωθεί μόνο με την προμήθεια της τράπεζάς του.

Αν επιλέξει ο εντολέας να πληρώσει όλα τα έξοδα, η χρέωση είναι μικρότερη, στη βάση διμερών διατραπεζικών συμφωνιών και κινείται για ποσά έως 10.000 ευρώ στα επίπεδα του 1 - 1,15 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι εάν θέλετε ο παραλήπτης να λάβει ένα συγκεκριμένο ποσό, τότε είναι προτιμότερο να χρεωθείτε εσείς όλα τα έξοδα, καθώς η συνολική προμήθεια είναι μικρότερη.

Οι συγκεκριμένες χρεώσεις δεν αναφέρονται στους επίσημους τιμοκαταλόγους των τραπεζών. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να κάνετε δοκιμές.


Παραδείγματα

Στους ακόλουθους πίνακες θα βρείτε όλες τις προμήθειες που θα χρεωθεί ο εντολέας και ο παραλήπτης ενός εμβάσματος ύψους 2.000 και 10.000 ευρώ μεταξύ των 4 συστημικών ομίλων.


Η επιλογή άμεσων εμβασμάτων

Για όσους θέλουν να στείλουν γρήγορα χρήματα σε άλλη τράπεζα, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της υπηρεσίας Iris 24/7.

Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία μπορούν να στείλουν χρήματα άμεσα σε πελάτες άλλων τραπεζών που είναι επίσης εγγεγραμμένοι στην αντίστοιχη υπηρεσία της τράπεζάς τους.

Μπορείτε να αποστείλετε χρήματα μεταξύ των παρακάτω τραπεζών

  • Εθνική Τράπεζα
  • Αlpha Bank
  • EUROBANK
  • Τράπεζα Πειραιώς
  • Τράπεζα Αττικής

Η υπηρεσία παρέχεται σε νόμισμα ευρώ και για ποσά έως και 12.500€ κατ΄ ανώτατο ανά συναλλαγή.

Σε όλες τις τράπεζες όμως υπάρχει δυνατότητα αποστολής τουλάχιστον έως και 500 ευρώ. Η έξτρα επιβάρυνση για χρήση της υπηρεσίας κυμαίνεται από 0,50 - 1 ευρώ ανάλογα με την τράπεζα και το κανάλι εξυπηρέτησης που θα επιλεγεί. (Αναλυτικά στους πίνακες παραπάνω).

Δηλαδή ο εντολέας πληρώνει την προμήθεια που αντιστοιχεί στο ποσό του εμβάσματος και επιπλέον την προμήθεια για το Iris.

Για να πραγματοποιήσετε έμβασμα IRIS online payments, θα πρέπει να επιλέξετε την υψηλή προτεραιότητα για τη συναλλαγή σας και να πληρούνται οι προϋποθέσεις (Τράπεζα, ποσό, καταχώρηση IBAN).

Σημειώνεται ότι, η άμεση αποστολή ισχύει εφόσον η καταχώρηση του εμβάσματος πραγματοποιηθεί Δευτέρα - Παρασκευή από τις 8 έως και τις 16:00 ή 16:15, ανάλογα με την τράπεζα, για εντολές μέσω εναλλακτικών δικτύων.

Διαφορετικά το έμβασμα αποστέλλεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα μέσω της υπηρεσίας IRIS online payments.