A- A+
Έρχεται νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών με επιδότηση έως 70% - Οι όροι
Στην ενεργοποίηση του νέου προγράμματος Εξοικονομώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών με επιδότηση έως 70% και με άτοκο δάνειο από τις τράπεζες, προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ηγεσίας του υπουργείου, το νέο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ θα ενεργοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο και θα αφορά ακόμη περισσότερα νοικοκυριά σε σύγκριση με το προηγούμενο.

Οι όροι του προγράμματος

Η διαφορά σε σχέση με αυτό, έγκειται στα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των δυνητικών δικαιούχων.

Συγκεκριμένα, το όριο ως προς το ετήσιο εισόδημα αναμένεται να διευρυνθεί έως τις 80.000 ευρώ, ενώ υπάρχει η σκέψη να μην υπάρχει κανένα πλαφόν.

Ωστόσο, το μέγιστο ύψος του προϋπολογισμού ανά κατοικία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 25.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, τα ποσοστά της επιδότησης και τα εισοδηματικά κριτήρια θα διαμορφωθούν ως εξής:

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα λήψης άτοκου τραπεζικού δανείου για το υπόλοιπο ποσό, αν και αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, όπως στο αντίστοιχο προηγούμενο πρόγραμμα.

Οι εργασίες που επιδοτούνται

Ο προϋπολογισμός των εργασιών αποκλειστικά για την πρώτη κατοικία, μπορεί να φτάσει έως και τις 25.000 ευρώ, για την κάλυψη με επιδότηση των ακόλουθων δαπανών:

  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος
  • Αντικατάσταση των κουφωμάτων και των υαλοπινάκων
  • Εγκατάσταση ηλιοθερμικού συστήματος για θέρμανση ζεστού νερού χρήσης ή θέρμανσης χώρου
  • Εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου, βιομάζας ή αντλίας θερμότητας

Προϋποθέσεις

Προϋποθέσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση μίας κατοικίας είναι το να είναι κύρια κατοικία και νόμιμη, αλλά και να έχει καταταχθεί στην κατηγορία Δ ή μικρότερη, στο πρώτο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που θα συντάξει ο ενεργειακός επιθεωρητής.

Επιπλέον, στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν και κατοικίες που αποκτήθηκαν πρόσφατα, αρκεί οι δικαιούχοι να έχουν καταχωρίσει πρώτα την κατοικία στο Ε9.

Το ίδιο ισχύει και για ακίνητα που δεν κατοικούνταν τη χρονιά που αντιστοιχεί στη φορολογική δήλωση που κατατέθηκε μαζί με την αίτηση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι χρησιμοποιούνταν ως κύρια κατοικία σε μία από τις 2 προηγούμενες χρονιές.

Δυνατότητα ένταξης στο «Εξοικονομώ» θα έχει και μία πολυκατοικία συνολικά.

Προϋπόθεση είναι η πολυκατοικία να χρησιμοποιείται κυρίως ως κατοικία και να προβλέπονται κοινόχρηστες παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης.

Τα δικαιολογητικά

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που ενδιαφέρονται να μπουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι είναι απαραίτητη η νομιμοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων και το ενεργειακό πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει την χαμηλή ενεργειακή απόδοση του ακινήτου.

Επιλέξιμη είναι μια κατοικία εφόσον χρησιμοποιείται ως κύρια, υφίσταται νόμιμα και δεν είναι αυθαίρετη.

Επίσης, θα πρέπει να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α' ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.