A- A+
Σταθερές δόσεις στα στεγαστικά δάνεια τουλάχιστον έως το 2021 δια χειρός ...Ντράγκι
Σταθερές θα παραμείνουν οι μηνιαίες δόσεις όσων αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, καθώς οι ευρωπαϊκοί δείκτες θα διατηρηθούν σε αρνητικά επίπεδα.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι το διοικητικό συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε να παρατείνει τουλάχιστον έως τα μέσα της επομένης χρονιάς, από το τέλος του 2019, την περίοδο που τα επιτόκια θα παραμείνουν παγωμένα.

Τα ελληνικά στεγαστικά

Αυτό σημαίνει ότι όσοι αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου στην Ελλάδα, οι μηνιαίες δόσεις τους θα παραμένουν σταθερές.

Κι αυτό διότι όλα τα δάνεια της κατηγορίας έχουν χορηγηθεί με επιτόκιο συνδεδεμένο με κάποιον από τους διατραπεζικούς δείκτες euribor, οι οποίοι σήμερα είναι σε αρνητικά επίπεδα.

Για παράδειγμα, το τελικό επιτόκιο για κάποιον που εξοφλεί δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο Euribor 3 μηνών πλέον περιθωρίου 3%, το τελικό ετήσιο κόστος ανέρχεται σε περίπου 2,70%.

Πρόκειται για πολύ ελκυστικό επιτόκιο, το οποίο αναμένεται να παραμείνει σταθερό έως και το τέλος του 2020.

Τα νέα δάνεια

Η απόφαση της ΕΚΤ θα επηρεάσει και τα νέα στεγαστικά δάνεια που θα δώσουν το ίδιο διάστημα οι τράπεζες.

Τον περασμένο Απρίλιο, το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο των νέων εκταμιεύσεων στην κατηγορία διαμορφώθηκε σε 3,08%.

Πλέον, όλα τα δάνεια χορηγούνται πλέον με κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με κάποιον από τους διατραπεζικούς δείκτες Euribor, οι οποίοι βρίσκονται σε αρνητικά επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, το τελικός κόστος εξαρτάται αποκλειστικά από το περιθώριο κέρδους των τραπεζών, το οποίο κυμαίνεται συνήθως από 3% έως 4%.