A- A+
Αύξηση της ζήτησης για δάνεια αναμένουν οι τράπεζες μετά τις εθνικές εκλογές
Αναθέρμανση της αγοράς των δανείων από το Σεπτέμβριο, μετά την κάμψη που παρουσίασε τους πρώτους μήνες του 2019, λόγω της πολιτικής ρευστότητας αναμένουν οι τράπεζες.

Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την επίσπευση των εθνικών εκλογών, οι διοικήσεις τους διαβλέπουν μία μοναδική ευκαιρία για σημαντική βελτίωση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, εφόσον προκύψει μία σταθερή κυβέρνηση στις αρχές Ιουλίου.

Οι παρενέργειες από μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο έχουν ήδη γίνει ορατές, καθώς τους τελευταίους μήνες καταγράφηκε μείωση στις αιτήσεις για νέα δάνεια από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ανατρέποντας τις θετικές τάσεις που είχαν διαμορφωθεί στο β΄ εξάμηνο του 2018.

Οι προοπτικές λόγω πολιτικών εξελίξεων

Ωστόσο, η προοπτική μίας ευρείας νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές, εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την ψυχολογία επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Κι αυτό διότι το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται πιο φιλικό στην επιχειρηματικότητα, ενώ η αυτοδυναμία του στις εκλογές θα αυξήσει τις πιθανότητες για μία αδιατάρακτη τετραετία στην εξουσία, που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη μείωση του κινδύνου χώρας.

Εφόσον επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, οι τράπεζες διαβλέπουν αύξηση τόσο της καταναλωτικής, όσο και της επενδυτικής δαπάνης, μέρος των οποίων θα κληθεί να καλύψει ο τραπεζικός τομέας με τις νέες χρηματοδοτήσεις.

Έμφαση και στα στεγαστικά

Μετά την άνοδο των καταθέσεων την τελευταία διετία και την απεξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τράπεζες πλέον διαθέτουν «καύσιμα» για να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και να δανείσουν ιδιώτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν είναι υπερχρεωμένοι.

Το 2018 οι νέες δανειοδοτήσεις στο σύνολο της αγοράς έφτασαν τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ στην καταναλωτική πίστη διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ.

Στα στεγαστικά δάνεια, η αύξηση στις εκταμιεύσεις σε ετήσια βάση έφτασε το 35% την περυσινή χρονιά.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα πιστωτικά ιδρύματα, πλέον η μέση αξία των κατοικιών που πωλούνται με τραπεζική χρηματοδότηση φτάνει τις 120.000 ευρώ, σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Κατά μέσο όρο ο δανεισμός φτάνει στο 50% του ποσού της αγοράς, δηλαδή στα επίπεδα των 60.000 ευρώ.

Τα επιτόκια διαμορφώνονται πέριξ του 3%, καθώς όλα τα στεγαστικά δάνεια χορηγούνται με επιτόκιο euribor, σήμερα αρνητικό γύρω στο 0,30%, πλέον περιθωρίου 3,50% - 4%.