A- A+
Taxis: 1,5 εκατ. δηλώσεις έχουν υποβληθεί έως σήμερα - Στα 590 ευρώ ο μέσος φόρος
Στα 590 ευρώ ανέρχεται κατά μέσο όρο ο φόρος στις 1,5 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στο Taxis και εκκαθαριστεί έως και σήμερα.

Πρόκειται για αριθμό υπερδιπλάσιο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία στο υπουργείο Οικονομικών ότι μέχρι τέλος Ιουνίου η πλειονότητα των φορολογούμενων θα έχει υποβάλλει τη δήλωσή του.

70.000 δηλώσεις την ημέρα

Σημειώνεται πάντως ότι εφέτος η διαδικασία στο Taxis ενεργοποιήθηκε νωρίτερα σε σχέση με το 2018, γεγονός που έχει παίξει το ρόλο του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων για αυτήν την περίοδο του χρόνου κινείται σε υψηλά επίπεδα, καθώς περισσότερες από 70.000 δηλώσεις υποβάλλονται κατά μέσο όρο σε καθημερινή βάση.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου, χωρίς βέβαια να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παράτασής της.

Ο μέσος φόρος

Μέχρι στιγμής, η εκκαθάριση των δηλώσεων έχει βγάλει τα εξής αποτελέσματα:

- Ένας στους τέσσερις φορολογούμενους ή το 26,01% καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2018.

Συγκεκριμένα σε 559.912 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 330,57 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 590 ευρώ.

- Για πάνω από έξι στους δέκα φορολογούμενους ή το 62,59% το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό. Συγκεκριμένα σε σύνολο 2.152.817 εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 1.347.436 είναι μηδενικά.

- Μόλις το 11,4% των φορολογούμενων ή 245.469 φυσικά πρόσωπα έχουν επιστροφή φόρου η οποία κατά μέσο όσο φθάνει τα 268 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογούμενων ανέρχεται σε 65,8 εκατ. ευρώ.

Πληρωμή σε τρεις δόσεις

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν το φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις:

Η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 29 Νοεμβρίου.

Εκτός από το φόρο εισοδήματος στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος

Όπως κάθε χρόνο, οι φορολογούμενοι με πιστωτική κάρτα που διαθέτει επαρκές υπόλοιπο θα μπορούν να πληρώσουν κάθε δόση σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις.