A- A+
Στην κυκλοφορία τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ - Πώς είναι (φωτό)
Στην κυκλοφορία τέθηκαν από το Ευρωσύστημα την Τρίτη 28 Μαίου τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ της σειράς Ευρώπη. Δείτε τα σε φωτογραφίες.

Με τα καινούργια δύο χαρτονομίσματα ολοκληρώνεται η κυκλοφορία της σειράς «Ευρώπη».Έχουν προηγηθεί τα χαρτονομίσματα των 5, των 10, των 20 και των 50 ευρώ.

Επιπλέον, οι ειδικοί της ΕΚΤ εξετάζουν ήδη την κυκλοφορία και τρίτης γενιάς χαρτονομισμάτων με στόχο την ακόμα πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της παραχάραξης.

Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας

Τα νέα τραπεζογραμμάτια διαθέτουν νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως είναι το «ολόγραμμα» στην πάνω δεξιά γωνία.

Σε εξέταση υπό γωνιά γίνονται ορατά μικρά σύμβολα του ευρώ, καθώς και η αξία του χαρτονομίσματος.

Παράλληλα είναι ορατό και από τις δύο πλευρές του χαρτονομίσματος το υδατογράφημα που απεικονίζει την πριγκίπισσα Ευρώπη.

Τα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ πρώτης γενιάς διατηρούν, φυσικά, την ισχύ τους, αλλά θα αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά από την κυκλοφορία.

Ο σχεδιασμός

Το θέμα «Εποχές και ρυθμοί» της πρώτης σειράς έχει διατηρηθεί στη σειρά «Ευρώπη», αλλά έχει αποκτήσει νέα εμφάνιση και εντονότερα χρώματα βάσει των σχεδίων του Reinhold Gerstetter, ανεξάρτητου σχεδιαστή τραπεζογραμματίων από το Βερολίνο.

Ο Gerstetter δημιούργησε πιο στρογγυλεμένα οπτικά στοιχεία και γέφυρες που εμφανίζονται περισσότερο σε τρεις διαστάσεις. Με αυτές τις αλλαγές τα νέα τραπεζογραμμάτια διακρίνονται ευκολότερα από εκείνα της πρώτης σειράς.

Η σειρά «Ευρώπη» περιλαμβάνει χαρακτηριστικά ασφαλείας που καθιστούν την παραχάραξη ακόμη δυσκολότερη σε σχέση με την πρώτη σειρά.

Σε αυτήν τη σειρά τραπεζογραμματίων τα αρχικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίζονται σε δέκα γλωσσικές παραλλαγές αντί για πέντε, λόγω της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004, το 2007 και το 2013 – BCE ECB ЕЦБ EZB EKP EKT ESB EKB BĊE EBC.

Το όνομα του νομίσματος, εκτός από τα λατινικά (EURO) και τα ελληνικά (ΕΥΡΩ) στοιχεία, αναγράφεται και με κυριλλικά στοιχεία (EBPO) από τη στιγμή που η Βουλγαρία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2007).

Τα δύο νέα χαρτονομίσματα