A- A+
Γενναίες ρυθμίσεις στα στεγαστικά με μέσο κούρεμα 35% υπόσχεται η Εθνική Τράπεζα
Γενναίες ρυθμίσεις σε περίπου 150.000 στεγαστικά δάνεια που σήμερα δεν εξυπηρετούνται είναι έτοιμη να εφαρμόσει η Εθνική Τράπεζα, ανακουφίζοντας τους δανειολήπτες.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της διοίκησης του ομίλου Παύλος Μυλωνάς σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την περασμένη Παρασκευή, η τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε γενναίες ρυθμίσεις σε κόκκινα στεγαστικά δάνεια.

Και με κούρεμα

Όπως είπε, η τράπεζα έχει περιθώριο να κουρέψει κατά μέσο όρο κατά 35% τα δάνεια που έχουν δοθεί σε οφειλέτες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Βασική παράμετρος για τον προσδιορισμό του ύψους του κουρέματος, θα αποτελεί η σχέση υπολοίπου δανείου με την αξία του προσημειωμένου ακινήτου.

Όσο πιο μεγάλη η διαφορά μεταξύ των δύο, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το κούρεμα.

Η βασική προϋπόθεση

Ο κ. Μυλωνάς εξήγησε ότι με το νέο πρόγραμμα ρυθμίσεων θα επιτυγχάνεται η εξής συμφωνία:

- Ο δανειολήπτης θα πληρώνει σε ένα βάθος χρόνου το τμήμα του δανείου που αντιστοιχεί στην εμπορική αξία του ακινήτου που έχει χρηματοδοτηθεί.

- Στόχος είναι η μηνιαία δόση να υποχωρήσει σε επίπεδα ανεκτά για τον οφειλέτη.

- Το υπόλοιπο τμήμα του δανείου που δεν αποπληρώνεται θα παγώνει και θα «κουρεύεται» σταδιακά κάθε χρόνο, στο βαθμό που ο δανειολήπτης είναι συνεπής με τη ρύθμισή του.

Δηλαδή, εάν ο οφειλέτης αποπληρώσει στη διάρκεια της ρύθμισης το σύνολο των δόσεων που έχουν συμφωνηθεί, το παγωμένο τμήμα του δανείου θα διαγράφεται σταδιακά.

Σημειώνεται πως προϋπόθεση για να δοθεί μία τέτοια ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και να μην έχει στην κατοχή του άλλα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας.