A- A+
Αύξηση ορίων σε ακατάσχετους λογαριασμούς για όσους πληρώνουν τις δόσεις των ρυθμίσεών τους
Αύξηση του ορίου στον ακατάσχετο λογαριασμό τους πάνω από τα 1.250 ευρώ μπορεί να επιτύχουν πλέον όσοι είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεων, στο πλαίσιο της ρύθμισης χρεών που έχουν κάνει.

Η αύξηση του ορίου θα είναι προοδευτική αύξηση και θα δίνεται σε όσους ρυθμίζουν τις οφειλές τους και παραμένουν συνεπείς στους όρους της ρύθμισης.

Πόσο αυξάνεται

Ειδικότερα, το όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστές από 3 έως και 4,5.

Έτσι, όσοι ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους θα μπορούν να πάρουν, εφόσον πληρώνουν κάθε μήνα τις δόσεις της ρύθμισής τους, αύξηση του ορίου μέχρι του οποίου μπορούν να κινήσουν το δεσμευμένο τραπεζικό τους λογαριασμό.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του ορίου προϋποθέτει την προηγούμενη πληρωμή δύο δόσεων της ρύθμισης και την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.

Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.

Όλες οι προϋποθέσεις

Στη λίστα των προϋποθέσεων ορίζεται επίσης ότι ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός αφορά έναν μοναδικό λογαριασμό, εφόσον:

α) έχουν τακτοποιηθεί στο σύνολό τους με ρύθμιση ή με αναστολή πληρωμής οι ατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του καθ’ ού ή κατάσχεση προς τη Φορολογική Διοίκηση καθώς και αυτές για τις οποίες έχει ευθύνη καταβολής και τηρούνται οι όροι των ρυθμίσεων αυτών,

β) έχει εξοφληθεί εμπρόθεσμα η δόση της ρύθμισης του δεύτερου ημερολογιακού μήνα που προηγείται του μήνα χορήγησης του περιορισμού της κατάσχεσης και

γ) προκειμένου για φυσικά πρόσωπα, έχει υποβληθεί η ηλεκτρονική δήλωση της παρ. 2 του άρθρου 31 του ν.δ. 356/1974 για τη δήλωση μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού.