A- A+
Ροφήματα, καφές: Τελικά μόνο ό,τι σερβίρεται μένει στο 24% - ΦΠΑ 13% στο ράφι
Νέα τροπολογία με την οποία μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% σε όλα τα ροφήματα, συμπεριλαμβανομένου και του καφέ, όταν πωλούνται στο ράφι, προχώρησε η κυβέρνηση.

Έτσι, από τις 20/5 ο ΦΠΑ μειώνεται από το 24% στο 13% σε όλα τα ροφήματα που πωλούνται συσκευασμένα σε σούπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ ή άλλα καταστήματα με συναφή είδη.

Στον αντίποδα όμως, στον κλάδο της εστίασης, δηλαδή σε καφέ, εστιατόρια κα., ο ΦΠΑ για τα ροφήματα παραμένει στο 24%, εφόσον αυτά σερβίρονται.

Όλα όμως τα φαγητά θα έχουν συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% προηγουμένως.

Τι ορίζει η τροπολογία

Σύμφωνα με τις διατάξεις της νέας τροπολογίας, μετατάσσονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% από 24% που ισχύει σήμερα τα εξής:

- Καφές, τσάι: προϊόντα καφέ, τσάι, μπαχαρικά, παρασκευάσματα καρπών λαχανικών και φρούτων, εκχυλίσματα αποστάγματα και συμπυκνώματα καφέ.

- Τυποποιημένα μη νωπά τρόφιμα: Λάδια, παρασκευάσματα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύμες, αλάτι, ξύδια, ζάχαρη, προϊόντα δημητριακών, παρακσευάσματα για σάλτσες, παγωτά, παρασκευάσματα για σούπες, ζωμοί, και γενικώς τα τυποποιημένα μη νωπά τρόφιμα.

- Κλάδος εστίασης: οι υπηρεσίες εστίασης και συγκεκριμένα η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και άλλων συναφών με αυτές επιχειρήσεων.

Εξαιρούνται από τη μείωση του ΦΠΑ τα κέντρα διασκέδασης, καθώς και η διάθεση ως υπηρεσία εστίασης των αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων (π.χ. καφές) τα οποία θα συνεχίσουν να διατίθενται με ΦΠΑ 24%

- Ενέργεια: Το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και η τηλεθέρμανση. Μια μέση διμηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 100 ευρώ θα περιοριστεί λόγω της μείωσης στα 93,8 ευρώ, δηλαδή το νοικοκυριό θα έχει ένα όφελος της τάξης των 6,2 ευρώ

- Δομές ψυχικής υγείας: η παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών.