A- A+
Πολύ πιο φθηνές οι διεθνείς κλήσεις από 15/5 μέσω κοινοτικής οδηγίας - Οι νέες χρεώσεις
Μεγάλες μειώσεις στις χρεώσεις που επιβάλλουν οι εταιρείες τηλεφωνίας για διεθνείς κλήσεις έρχονται από τις 15/5, βάση νέας κοινοτικής οδηγίες που τίθεται σε εφαρμογή.

Οι νέες χρεώσεις αφορούν τις κλήσεις που κάνουν οι οικιακοί καταναλωτές προς άλλες χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Λιχτενστάιν και Ισλανδία).

Τα νέα ανώτατα όρια

Ειδικότερα, βάσει της νομοθεσίας που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάθε διεθνής κλήση, είτε μέσω κινητού είτε μέσω σταθερού τηλεφώνου προς άλλη χώρα εντός της Ε.Ε., θα έχει πλαφόν χρέωσης 0,19 ευρώ ανά λεπτό της ώρας.

Πρόκειται για μία σημαντική μείωση σε σχέση με τα 0,91 ευρώ ανά λεπτό που ισχύει σήμερα για κλήσεις από κινητό και για τα 0,67 - 1,8 ευρώ ανά λεπτό για κλήσεις από σταθερά.

Παράλληλα, κάθε μήνυμα μέσω κινητού (SMS) θα κοστίζει όχι περισσότερο από 0,06 ευρώ.

Σήμερα, η αποστολή SMS κοστίζει 0,21 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι νέες τιμές που αναφέρονται παραπάνω δεν περιλαμβάνουν φόρους, ενώ οι νέες τους περιλαμβάνουν.

Σε κάθε περίπτωση όμως, λαμβάνοντας υπόψιν και τους φόρους, οι μειώσεις στις χρεώσεις κυμαίνονται από 37% έως 86% ανάλογα με τον τρόπο επικοινωνίας.

Γιατί ελήφθη η απόφαση

To μέτρο επιβλήθηκε έπειτα από μελέτη που διεξήχθη σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, στην οποία αποδείχθηκε ότι οι διευρωπαϊκές κλήσεις είχαν πολλαπλάσιο κόστος έναντι των εθνικών κλήσεων.

Η απόφαση που λήφθηκε αφορά μόνον τους οικιακούς καταναλωτές και δεν ισχύει για τους εταιρικούς πελάτες.

Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκριναν ότι οι εταιρικοί πελάτες διαθέτουν σημαντική διαπραγματευτική ισχύ απέναντι στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για να πετυχαίνουν πιθανώς και καλύτερες χρεώσεις.