A- A+
Σε κατοικίες ηλικίας άνω των 30 ετών στρέφονται τα νοικοκυριά για αγορά - Νέα έρευνα
Σε ακίνητα ηλικίας άνω των 30 ετών μέσου εμβαδού έως 90 τ.μ., τα οποία έχουν ανακαινιστεί, στρέφεται το ενδιαφέρον των αγοραστών στην κτηματαγορά.

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της RE/MAX, στην πρώτη θέση της ζήτησης και με μεγάλη διαφορά από την αμέσως επόμενη κατηγορία βρέθηκαν τα παλαιά ακίνητα, ηλικίας άνω των 30 ετών.

Συγκεκριμένα, 7 στις 10 αγοραπωλησίες αφορούσαν τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων την περυσινή χρονιά, ενώ στη δεύτερη θέση από πλευράς αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται κατοικίες ηλικίας 11 έως 20 ετών (15% του συνόλου).

Από την άλλη πλευρά, σε πολύ χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται τα λεγόμενα νεόδμητα ακίνητα.

Το ενδιαφέρον ανά περιοχή

Στην Αττική, η πλειοψηφία των ακινήτων (85%) που πωλήθηκαν ήταν παλαιά (άνω της 25ετίας).

Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (έως 5ετίας) απουσιάζουν εντελώς, ενώ τα ακίνητα ηλικίας 6 έως 15 ετών συγκέντρωσαν μόλις 7% του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Τέλος, για την ενδιάμεση κατηγορία ακινήτων ηλικίας 16 έως 25 ετών το ποσοστό προτίμησης ανήλθε στο 8%.

Στη Θεσσαλονίκη, στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται οι κατοικίες ηλικίας άνω των 25 ετών σε ποσοστό 63%, ενώ ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών προτιμήθηκαν μόλις από το 5% των αγοραστών.

Περίπου 1 στα 5 ακίνητα ήταν ηλικίας από 6 ως 15 ετών (20%) και το υπόλοιπο ποσοστό 12% αφορούσε ακίνητα 16 έως 25 ετών.

Προτιμήσεις ως προς το μέγεθος

Όσον αφορά στην επιλογή ακινήτου ανάλογα με το εμβαδόν, στην Αττική προτιμήθηκαν οι μικρές και πολύ μικρές κατοικίες (επιφάνειας έως 70 τ.μ.) σε ποσοστό 41%, ενώ 4 στους 10 επέλεξαν κατοικίες μεσαίου εμβαδού από 71 έως 110 τετραγωνικά μέτρα.

Στη Θεσσαλονίκη, τη μεγαλύτερη απήχηση είχαν τα ακίνητα εμβαδού από 71 έως 110 τ.μ. καθώς την προτίμησαν 4 στους 10 αγοραστές, με δεύτερη επιλογή σε ποσοστό 20% τα διαμερίσματα έως 50 τ.μ., καθώς και τα διαμερίσματα εμβαδού από 51 έως 70 τ.μ. που προτιμήθηκαν από το 18% των αγοραστών.

Πολύ μικρότερο ήταν το ποσοστό των αγοραστών (8%) που στράφηκε σε μεγάλες κατοικίες άνω των 150 τ.μ. Στη συμπρωτεύουσα οι αγοραπωλησίες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (94%) στις κατοικίες και μόλις 2% σε οικόπεδα-αγροτεμάχια.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός Αττικής & Θεσσαλονίκης), οι κατοικίες ήταν κι εδώ η δημοφιλέστερη κατηγορία με ποσοστό 81% και τα οικόπεδα-αγροτεμάχια κινήθηκαν στο 10%.