A- A+
Έρχεται νέα χαλάρωση των capital controls μέσα στο Μάιο για εμβάσματα στο εξωτερικό
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέα χαλάρωση των capital controls μέσα στο Μάιο είναι οι ελληνικές αρχές, κίνηση που αναμένεται να αποτελέσει το προτελευταίο βήμα πριν την πλήρη απελευθέρωση της κίνησης των κεφαλαίων.

Από τις συναντήσεις που είχαν την Τρίτη εκπρόσωποι των θεσμών με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, υπήρξε ενημέρωση ότι επίκειται άμεσα χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων.

Το επόμενο βήμα

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο μήνα αναμένεται να δημοσιευθεί ΦΕΚ, με το οποίο θα χαλαρώσουν τα ακόλουθα μέτρα:

- Εμβάσματα στο εξωτερικό

Το όριο αποστολής εμβασμάτων προς λογαριασμούς στο εξωτερικό θα διαμορφωθεί στις 6.000 ευρώ από 4.000 ευρώ σήμερα ανά δίμηνο ανά κωδικό πελάτη ανά τράπεζα.

Σημειώνεται πως αυτός ο περιορισμός ισχύει μόνο για το παλαιό χρήμα, τις καταθέσεις δηλαδή που βρίσκονταν στις ελληνικές τράπεζες όταν επιβλήθηκαν τα capital controls το καλοκαίρι του 2015.

Στο νέο χρήμα, δηλαδή στις καταθέσεις που επέστρεψαν μετά από το εξωτερικό, δεν υφίσταται κανένας περιορισμός.

- Πληρωμές προμηθευτών

Εξετάζεται η αύξηση του ορίου για εκτέλεση πληρωμών στο εξωτερικό που αφορούν εισαγωγές από επιχειρήσεις πάνω από τις 100.000 ευρώ ανά ημέρα, που ισχύει σήμερα.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες εντολές εκτελούνται αυθημερόν από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών, χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες.

Η πλήρης άρση

Οι παραπάνω αλλαγές θα αποτελέσουν το τελευταίο σκαλοπάτι πριν την πλήρη κατάργηση των capital controls, η οποία αναμένεται μέχρι το φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι αναλήψεις μετρητών στο εσωτερικό της χώρας έχουν πλήρως απελευθερωθεί.

Από την άλλη πλευρά, εξακολουθούν να ισχύουν περιορισμοί στις αγορές με κάρτες στο internet σε ηλεκτρονικά καταστήματα με έδρα εκτός Ελλάδος, για συγκεκριμένους κλάδους, όπως πχ. ο τζόγος και οι αγορές κοσμημάτων.