A- A+
Με αυτά τα επιτόκια έδωσαν τα τελευταία δάνεια οι τράπεζες - Ανάλυση ανά κατηγορία
Σχεδόν αμετάβλητο στο 4,55% διατηρήθηκε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έδωσαν οι τράπεζες το Μάρτιο.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μία σταθεροποίηση στα δάνεια λιανικής τραπεζικής, παρά την αύξηση της ζήτησης που έχει καταγραφεί, καθώς οι τράπεζες επιχειρούν μία λελογισμένο αύξηση των εκταμιεύσεων.

Χορηγήσεις σε νοικοκυριά

Αναλυτικότερα, το Μάρτιο οι νέες χορηγήσεις δόθηκαν με τα ακόλουθα επιτόκια:

- Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, ανοικτά δάνεια, υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 14,61%.

- Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 8,82%.

- Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,05%.

Τα δάνεια προς επιχειρήσεις

Από την άλλη πλευρά, στις επιχειρήσεις καταγράφηκαν οι ακόλουθες μεταβολές:

- Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,96%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 6,83%.

- Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο1 διαμορφώθηκε στο 3,82% από 3,85% τον προηγούμενο μήνα.

Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 28 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,25%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,25%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,65%.

To μέσο επιτόκιο των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) με καθορισμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο1 διαμορφώθηκε στο 4,39% παρουσιάζοντας αύξηση κατά 34 μονάδες βάσης έναντι του προηγούμενου μήνα.

Αναλυτικότερα, τα επιτόκια κινήθηκαν ως εξής τους τρεις πρώτους μήνες του 2019: