A- A+
Ξεκίνησε η αποκλιμάκωση των επιτοκίων euribor – Έρχονται μειώσεις στις μηνιαίες δόσεις
Πτωτικά κινούνται τα διατραπεζικά επιτόκια euribor, λίγα 24ωρα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 25 πόντους στο 1,25%. Απόφαση «ανάσα» για τα δάνεια.

Από την περασμένη Παρασκευή, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ ξεκίνησε η αποκλιμάκωση των επιτοκίων euribor, με τα οποία είναι συνδεδεμένα χιλιάδες στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια στην Ελλάδα.

Τη Δευτέρα το euribor 1 μηνός διαμορφώθηκε στο 1,247%, το euribor 3 μηνών στο 1,488%, το euribor 6 μηνών στο 1,701% και το euribor 12 μηνών στο 2,044%.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται περαιτέρω μείωση των παραπάνω διατραπεζικών δεικτών, ώστε να διαμορφωθούν σε επίπεδα αντίστοιχα του ευρω-επιτοκίου.

Η επίπτωση στα δάνεια

Οι παραπάνω μεταβολές αναμένεται να έχουν θετική επίπτωση στις μηνιαίες δόσεις που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου συνδεδεμένα είτε με το επιτόκιο της ΕΚΤ ή με ένα εκ των επιτοκίων euribor.

Για ένα 10ετές στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ η πτώση του επιτοκίου κατά 0,25% μεταφράζεται σε μία μείωση της μηνιαίας δόσης κατά περίπου 10 ευρώ.

Αντίστοιχα για ένα 20ετές δάνειο ίδιου ύψους αντίστοιχη μείωση του επιτοκίου θα προκαλέσει μία υποχώρηση της δόσης κατά 15 ευρώ περίπου.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο αναζήτησης του Moneyonline.gr για να υπολογίσετε τη νέα σας μηνιαία δόση.

Νέα μείωση το Δεκέμβριο

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων αναλυτών, αναμένεται μία ακόμη μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο, με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης.

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Eurobank, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα μείωση του ευρω-επιτοκίου τον ερχόμενο μήνα στο 1%, επίπεδο στο οποίο η τράπεζα εκτιμά ότι θα διατηρηθεί έως και το τέλος του 2012.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει και νέα ελάφρυνση για όλα τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο του ευρώ και τα διατραπεζικά επιτόκια euribor.