A- A+
Κύμα μαζικών αναλήψεων – Φόβος κατάρρευσης τους συστήματος λόγω της πολιτικής αστάθειας
Αυξημένη ήταν η κίνηση το τελευταίο τριήμερο στα γκισέ των τραπεζών, από καταθέτες που έσπευσαν να «σηκώσουν» τις αποταμιεύσεις τους, υπό το φόβο επιστροφής στη δραχμή μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Αν και η πλειονότητα των συναλλαγών αφορούσε μικροποσά, το τραπεζικό σύστημα βρέθηκε στα όρια των αντοχών του, λόγω του μεγάλου αριθμού των αναλήψεων που πραγματοποιήθηκαν.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αντιλαμβανόμενη το έντονο πρόβλημα που κινδυνεύει να τινάξει στον «αέρα» τις τράπεζες, ζήτησε με επιστολή της από τις διοικήσεις τους να την ενημερώνουν σε καθημερινή βάση για τις εκροές καταθέσεων.

Φοβούνται το bank run

Η αγωνία για τις επόμενες ημέρες έχει φτάσει στο «κόκκινο». Παράγοντες της αγοράς φοβούνται ακόμη και κατάρρευση του συστήματος αν δεν ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να συνεχιστούν επ΄ αόριστον οι κινήσεις πανικού από την πλευρά των καταθετών, χωρίς επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία του δικτύου των τραπεζών.

Για το λόγο αυτό συνιστούν στον κόσμο ψυχραιμία, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος, και ευελπιστούν σε μία πολιτική λύση που θα εξασφαλίσει την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.

Διότι σε περίπτωση που διαφανεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ, σημειώνουν ότι «δε θα μείνει τίποτε όρθιο».