A- A+
Πάρτε καταναλωτικό δάνειο από το ...λογαριασμό κατάθεσης - Τα επιτόκια ανά τράπεζα

Το κλείσιμο της στρόφιγγας των καταναλωτικών δανείων έχει οδηγήσει πολλούς στη λύση της υπερανάληψης από τους καταθετικούς τους λογαριασμούς, που δίνεται πιο εύκολα από τις τράπεζες.

Πρόκειται για μία υπηρεσία που παρέχεται μέσω των κλασικών τρεχούμενων λογαριασμών και των λογαριασμών μισθοδοσίας / σύνταξης.

Στην προκειμένη περίπτωση, η τράπεζα μετά από εξέταση του αιτήματος ανοίγει μία πιστωτική γραμμή, την οποία ο καταθέτης μπορεί να χρησιμοποιήσει όπως ο ίδιος θέλει.

Το ύψος της υπερανάληψης εξαρτάται από τα εισοδήματα του πελάτη και το μέσο υπόλοιπο της κατάθεσης, το οποίο στην περίπτωση των λογαριασμών μισθοδοσίας / σύνταξης είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις μηνιαίες καταβολές από τον εργοδότη του ή το Ασφαλιστικό Ταμείο.

Στην προκειμένη περίπτωση συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν πιο εύκολα το δάνειο, ενώ για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές εταιρείες η εξέταση του αιτήματος γίνεται με αυστηρότερα κριτήρια.

Η αποπληρωμή

Ο καταθέτης, ανάλογα με το προϊόν, θα πρέπει να εξοφλεί κάθε μήνα, τρίμηνο ή εξάμηνο τους τόκους που αναλογούν στο ποσό της υπερανάληψης που έχει χρησιμοποιήσει και στις μέρες δανεισμού του.

Κάποιες τράπεζες επιβάλλουν ένα ελάχιστο ποσοστό κατανολής επί της οφειλής, που ανέρχεται σε χαμηλά επίπεδα της τάξης του 1,50%.

Σε άλλες περιπτώσεις αρκεί η καταβολή των τόκων που χρεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα επιτόκια

Το κόστος του δικαιώματος υπερανάληψης διαμορφώνεται σε διψήφια ποσοστά, δηλαδή πάνω από το 10%.

Χαμηλότερα είναι τα επιτόκια για την υπηρεσία που παρέχεται μέσω λογαριασμών μισθοδοσίας / σύνταξης, καθώς το ρίσκο είναι χαμηλότερο για την τράπεζα.

Επιπλέον, κάποιες τράπεζες κάνουν έκπτωση στο επιτόκιο σε πελάτες personal και private banking.



Όλα τα προϊόντα της αγοράς

* H Alpha Bank προσφέρει το προϊόν «Alpha Επιπλέον» μέσω των τρεχούμενων λογαριασμών της.

Το ύψος της υπερανάληψης κυμαίνεται από 900 έως 3.000 ευρώ, ανάλογα με τα εισοδήματα του αιτούντα.

Το επιτόκιο ανέρχεται σε 11,75% αν συνδεθεί η υπερανάληψη με απλό τρεχούμενο λογαριασμό και σε 11,25% αν συνδεθεί με λογαριασμό μισθοδοσίας / σύνταξης.

Τα πρώτα 200 ευρώ δίδονται άτοκα, ενώ οι τόκοι υπολογίζονται στην πρώτη περίπτωση ανά εξάμηνο και στη δεύτερη ανά τρίμηνο.

Δεν υπάρχουν έξοδα για την εξέταση του αιτήματος ή για τη διατήρηση του προϊόντος.


* Η Eurobank προσφέρει την υπηρεσία υπερανάληψης μέσω των τρεχούμενων λογαριασμών της.

Το ύψος της υπερανάληψης δεν μπορεί να ξεπερνά τους 3 καθαρούς μηνιαίους μισθούς, ενώ το ποσό κυμαίνεται από 500 έως 10.000 ευρώ.

Το επιτόκιο είναι κλιμακωτό και κυμαίνεται από 13,8% έως 15,80% ανάλογα με το ποσό που έχει αναληφθεί και το είδος του λογαριασμού.

Στους λογαριασμούς μισθοδοσίας προβλέπεται έκπτωση έως και 1% στο επιτόκιο.

Τα πρώτα 150 ευρώ χορηγούνται άτοκα, ενώ οι τόκοι υπολογίζονται κάθε μήνα.

Επίσης, κάθε μήνα ο δανειολήπτης πρέπει να πληρώνει το 1,50% του εκάστοτε υπολοίπου του.

Υπάρχουν έξοδα για την εξέταση του αιτήματος στην περίπτωση των τρεχούμενων λογαριασμών, που ανέρχονται σε 30 ευρώ και των λογαριασμών μισθοδοσίας σε 25 ευρώ.

Τα ετήσια έξοδα στους τρεχούμενους λογαριασμούς ανέρχονται σε 25 ευρώ.


* Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει την υπηρεσία «Δικαίωμα Υπερανάληψης».

Το ποσό του δανείου δεν μπορεί να ξεπερνά το ύψος των 5 μηνιαίων απόδοχών του καταθέτη και τις 5.000 ευρώ για τρεχούμενους λογαριασμούς και τις 10.000 ευρώ για λογαριασμούς μισθοδοσίας σύνταξης.

Στην πρώτη περίπτωση το επιτόκιο ανέρχεται σε 12,50% και στη δεύτερη σε 10,63%.

Οι τόκοι υπολογίζονται κάθε μήνα, ενώ δεν υπάρχουν έξοδα για το δάνειο.


* Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει την υπηρεσία υπερανάληψης μέσω των τρεχούμενων λογαριασμών και των λογαριασμών μισθοδοσίας.

Το ύψος της μπορεί να φτάσει έως και τις 3.000 ευρώ, ενώ το επιτόκιο στην πρώτη περίπτωση ανέρχεται σε 13,95% και στη δεύτερη σε 13,55%.

Η τράπεζα στην ενημέρωσή της στην ιστοσελίδα της δεν αναφέρει έξοδα για το δάνειο.