A- A+
Με μειωμένα επιτόκια τα νέα δάνεια το 2019 - Ο μέσος όρος ανά κατηγορία
Με μειωμένα επιτόκια δόθηκαν νέα δάνεια το πρώτο δίμηνο του 2019 σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς βελτιώνεται η κατάσταση στην οικονομία και οι τράπεζες βελτιώνουν τους όρους χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 31 μονάδες βάσης σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, στο 4,58%.

Τα δάνεια ιδιωτών

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 14,58%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 205 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 8,66%.

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο στο 3,05%.

Οι επιχειρηματικές χορηγήσεις

Από την άλλη πλευρά, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,98%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο στο 6,88%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 22 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,89%.

Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,97%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 29 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,18%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 19 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,76%.

Τέλος, τo μέσο επιτόκιο των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) παρουσίασε μείωση κατά 21 μονάδες βάσης έναντι του προηγούμενου μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,09%.

Τα επιτόκια με μια ματιά