A- A+
Κόπωση στις προθεσμιακές - Μειώνονται οι νέες συμβάσεις - Πτώση στα επιτόκια
Σημάδια κόπωσης εμφανίζει η αγορά των προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς μειώνονται τα καύσιμα που τις τροφοδοτούν, ενώ μικρή υποχώρηση σημειώνουν και τα επιτόκια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το Φεβρουάριο συνάφθηκαν νέες προθεσμιακές καταθέσεις από νοικοκυριά με διάρκεια έως και 1 έτος ύψους 7,15 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Πτώση κατέγραψαν και τα ποσά των νέων προθεσμιακών καταθέσεων που άνοιξαν οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, καθώς έπεσαν το ίδιο διάστημα στα 1,47 δισ. ευρώ από 1,53 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Οι λόγοι της πτώσης

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η μείωση που καταγράφηκε το Φεβρουάριο είναι αποτέλεσμα των ακόλουθων παραγόντων:

- Στη μείωση των χαρτονομισμάτων που επέστρεψαν στο σύστημα, καθώς εξαντλείται το απόθεμα που διατηρούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

- Στη μειωμένη οικονομική δραστηριότητα που μειώνει γενικώς τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων

- Στις αυξημένες ανάγκες της περιόδου για πληρωμή φόρων, γεγονός που αναγκάζει τους καταθέτες να τηρούν χρήματα σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης.

Μείωση επιτοκίων

Άλλωστε τα επιτόκια δεν αποτελούν δέλεαρ για να δεσμεύσει κάποιος τα χρήματά του σε λογαριασμούς προθεσμίας.

Συγκεκριμένα, το Φεβρουάριο το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων για ιδιώτες με διάρκεια έως 1 έτος έπεσε στο 0,58% από 0,61% τον Ιανουάριο, παρά το γεγονός ότι τα δελτία επιτοκίων των τραπεζών δεν μειώθηκαν.

Η πτώση αυτή αποδίδεται στα μειωμένα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες στο νέο χρήμα που επιστρέφει στο γκισέ, μετά την άρση των capital controls στις αναλήψεις μετρητών.

Από την άλλη πλευρά, σε υψηλότερα επίπεδα παραμένουν οι αποδόσεις στους προθεσμιακούς λογαριασμούς για επιχειρήσεις.

Το Φεβρουάριο στα προϊόντα με διάρκεια έως 1 έτος σημείωσαν οριακή πτώση στο 0,83%, παρέμειναν ωστόσο υψηλότερα κατά 43% σε σχέση με τα αντίστοιχα προγράμματα για νοικοκυριά.