A- A+
Έχασαν τα λεφτά τους το 2018 όσοι αγόρασαν κρυπτονομίσματα τύπου Bitcoin
Κάτω από την τιμή εισαγωγής τους βρίσκονται 9 στα στα 10 κρυπτονομίσματα, με την αξία τους να μειώνεται στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2018 κατά 66% κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με την ΕΥ, το 86% των έργων προσφορών κρυπτονομισμάτων (Initial Coin Offerings - ICOs), οι οποίες είχαν καταχωρηθεί σε κάποιο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων το 2017, βρίσκονται κάτω από την αρχική τιμή εισαγωγής τους.

Η αξία ενός χαρτοφυλακίου, με ICOs αυτού του είδους, μειώθηκε κατά 66%, από τη στιγμή που η αγορά έφτασε στο ζενίθ της στις αρχές του χρόνου.

Τι να προσέχετε

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, Εταίρος και Επικεφαλής του Χρηματοοικονομικού Τομέα της ΕΥ Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, δήλωσε ότι «τα κρυπτονομίσματα και τα ειδικά νομίσματα έχουν προσελκύσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και έντονη ανησυχία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις οφείλουν να γνωρίζουν ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων λειτουργεί σήμερα εκτός οργανωμένου και αυστηρού ρυθμιστικού περιβάλλοντος και, συνεπώς, πέραν των υψηλών αποδόσεων, περικλείει ορισμένους σημαντικούς κινδύνους».

Η υποχώρηση που κατέγραψε η μελέτη της ΕΥ, φανερώνει αυτήν την αστάθεια της αγοράς. «Συνεπώς, τόσο οι επενδυτές, όσο και οι επιχειρήσεις, οφείλουν να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα ICOs, και να μελετήσουν λεπτομερώς την αγορά, προτού προβούν σε κάποια σχετική κίνηση» τόνισε ο ίδιος.

Χάσαν όλη την αξία

Η μελέτη διαπιστώνει ότι το 30% των ICOs έχουν χάσει ουσιαστικά όλη τους την αξία. Υπήρξαν κέρδη μεταξύ της τάξης του 2017 από το ICO τους (όσων δηλαδή εισήλθαν στις αγορές το 2017), με τα περισσότερα κέρδη (99%) να συγκεντρώνονται στα 10 κορυφαία ειδικά νομίσματα ICO (ICO tokens).

Η τελευταία μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι η έλλειψη ουσιαστικής αποτίμησης και διαδικασιών due diligence από τους δυνητικούς επενδυτές, οδηγούσε σε μεγάλη αστάθεια την απόδοση των ICOs, ένα πρόβλημα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η τελευταία μελέτη διαπίστωσε ότι τα ICOs ισχυρίζονται ότι συγκέντρωσαν έσοδα πάνω 15 δις δολάρια το 2018, εν συγκρίσει με τα 4,1 δις δολάρια το 2017.

Ωστόσο, η ΕΥ διαπίστωσε ότι μόνο 29% (25) από τα έργα ICO του 2017 που αξιολόγησε η ΕΥ, προχώρησαν σε πρωτότυπα ή λειτουργικά προϊόντα – μια αύξηση μόλις 13% από τον Δεκέμβριο του 2017. Το υπόλοιπο 71% δεν προσφέρεται στην αγορά.

Τα βοηθητικά νομίσματα

Η μελέτη εξέτασε, επίσης, 25 εταιρείες με λειτουργικά προϊόντα. Από αυτές, επτά δέχθηκαν πληρωμές σε παραστατικό χρήμα (fiat currency), καθώς και ειδικά νομίσματα ICO για τις προσφορές των προϊόντων τους.

Ως αποτέλεσμα, οι πελάτες μπορούν να πραγματοποιήσουν αγορές απευθείας, χωρίς να αγοράζουν τα ειδικά νομίσματα που εκδίδονται κατά τη διαδικασία ICO, παρακάμπτοντας έτσι την κοινότητα των δικαιούχων συμβολαίων ειδικών νομισμάτων και μειώνοντας την αξία των ειδικών νομισμάτων ICO.

Σε μία τουλάχιστον περίπτωση, μια εταιρεία ICO έχει εγκαταλείψει τους επενδυτές ICO, επειδή δε δέχεται πλέον τα ειδικά νομίσματά τους (de-tokenizing).