A- A+
Μικρή άνοδος των επιτοκίων στις προθεσμιακές - Μείωση στα ανοιχτά χρήματα
Ανοδικά κινήθηκαν τον Ιανουάριο τα μέσα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς οι τράπεζες έδωσαν υψηλότερα επιτόκια για να δεσμεύσουν χρήματα των πελατών τους.

Η ζήτηση για προθεσμιακούς λογαριασμούς παραμένει υψηλή, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις είναι χαμηλές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η ενίσχυση των υπολοίπων στις προθεσμιακές καταθέσεις των νοικοκυριών τον Ιανουάριο προσέγγισε τα 150 εκατ. ευρώ, ανακόπτωντας την πτώση του Δεκεμβρίου του 2018.

Μετά από αυτήν την άνοδο, οι καταθέσεις στους λογαριασμούς προθεσμίας βρέθηκαν στα 44,5 δισ. ευρώ, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από τον Αύγουστο του 2015.

Τι επιτόκια δόθηκαν

Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρουσίασε αύξηση κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,61% τον Ιανουάριο.

Για διάστημα από 13 έως 24 μήνες το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 0,64%, λίγο υψηλότερα δηλαδή, ενισχυμένο σε μηνιαία βάση κατά 2 μονάδες βάσης.

Από την άλλη πλευρά, στις επιχειρήσεις η μέση απόδοση για προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας έως και 1 έτος, παρέμεινε υψηλότερη, φτάνοντας το 0,84%.

Πτώση για επιχειρήσεις

Σημείωσε όμως πτώση 3 μονάδων βάσης σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Πτωτικά κινήθηκε και το μέσο επιτόκιο των λογαριασμών ανοιχτής ζήτησης για επιχειρήσεις, το οποίο βρέθηκε την υπό εξέταση περίοδο στο ιστορικό χαμηλό του 0,14% από 0,16% ένα μήνα νωρίτερα.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω μεταβολών, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,28%.